Societat 29/11/2018

Eficàcia “quasi total” de la pastilla preventiva del VIH

El BCN PrEP Point confia que l’Estat n’autoritzi la venda el 2019

Elena Freixa
3 min
Metges i infermeres de l’Hospital Clínic de Barcelona fent el seguiment a una de les persones que admet haver practicat el chemsex.

BarcelonaEl centre comunitari BCN PrEP Point, especialitzat en la pastilla que evita la infecció per VIH (la profilaxi de preexposició o PrEP), ha constatat una efectivitat “quasi total” del tractament en el primer any de subministrament a Barcelona. De les 785 persones ateses que prenien la PrEP, només s’han registrat tres infeccions per VIH en aquest temps, i en tots els casos es tractava de persones que o bé van abandonar el tractament o bé ja estaven infectades prèviament.

El director del BCN Checkpoint, Ferran Pujol, va quantificar ahir així l’èxit dels resultats: “Si els infectats per VIH representen el 2,1% del total de persones que atenem al centre cada any, vol dir que entre els 785 que prenien la PrEP tocaria esperar uns 17 casos d’infeccions, però només n’hi ha hagut tres”. Això significa, va insistir, que la pastilla preventiva ha servit per reduir un 82,3% les infeccions en aquests grups de persones ateses.

Els responsables i els col·laboradors del BCN PrEP Point, el primer centre d’Europa especialitzat en el tractament preventiu del VIH, situen l’efectivitat d’aquest fàrmac a la vora del 100%. És per això que reclamen al ministeri de Sanitat que acceleri els tràmits perquè es pugui vendre a Espanya, com ja es fa en molts països del món, com als Estats Units, França, la Gran Bretanya i Portugal.

Actualment, els atesos que fan el tractament en aquest centre ho fan perquè estan dins d’un dels tres estudis clínics que el BCN PrEP Point té en marxa -gairebé 500 persones- o bé perquè l’han adquirit pel seu compte. La pastilla es pot comprar a internet i arriba sense problemes malgrat no estar autoritzada a Espanya. Els que l’han aconseguida d’aquesta manera, tot i que els controls i el seguiment es fan al centre comunitari de Barcelona, són 293. A banda, Pujol va constatar ahir que hi ha 166 persones més que han passat pel centre en algun moment i que han declarat que estan fent el tractament.

Davant els dubtes que genera el tractament, el doctor Pep Coll, responsable mèdic del BCN PrEP Point, va descartar que la pastilla hagi fet créixer significativament altres malalties de transmissió sexual (ITS) com la clamídia o la gonorrea en aquestes persones: “La prevalença de les ITS és d’un 20% aproximadament, la mateixa que observem en els usuaris del Checkpoint que no fan PrEP”, va remarcar.

Sobre els efectes adversos del fàrmac, Coll va explicar que els efectes secundaris més habituals tenen a veure amb problemes de ronyó, el risc d’osteoporosi i, en casos molt puntuals, molèsties digestives a l’inici del tractament. De fet, un dels assajos clínics en marxa amb 250 persones consisteix a modificar un component de la PrEP per reduir la toxicitat sobre el ronyó, va concretar Coll.

Evitar la saturació als hospitals

A la vista de les xifres i de l’interès que el Checkpoint rep per aquest tractament preventiu del VIH, Pujol va assegurar que la xifra d’usuaris del tractament creixerà. És per això que demana al ministeri que actuï: “Cal reunir les comunitats autònomes de cara a l’autorització i negociar el preu amb la indústria, un pas que acostuma a ser àgil però que en aquest cas no s’ha fet en tres anys”, va lamentar.

El ministeri es va comprometre a crear un grup de treball al gener, fet que podria convertir la PrEP en una realitat a la primavera. Quedarien per definir, però, els circuits de distribució. “La llei de sanitat diu que generalment els tractaments retrovirals s’han de dispensar en farmàcies hospitalàries, però hi ha alternatives”, reivindicava ahir Pujol. L’atenció primària seria una de les opcions, però el mateix BCN PrEP Point es postula com a alternativa per descarregar els hospitals d’aquest tractament preventiu.

Més control al ‘chemsex’

L’Hospital Clínic va anunciar ahir que formarà un equip multidisciplinari per identificar els usuaris de substàncies que se solen utilitzar en les ja anomenades sessions de chemsex, trobades sexuals maratonianes amb drogues que s’han posat de moda en diferents capitals, com Barcelona. L’objectiu és aturar “la cadena” d’infeccions que se’n deriven. El centre ha detectat que el 43% dels pacients infectats per VIH reconeixen haver pres estupefaents durant l’acte sexual i un de cada quatre admet haver pres metamfetamina, mefedrona o GHB, substàncies comunes en les trobades chemsex. Les persones que s’infecten són majoritàriament homes de fins a 40 anys, tot i que també hi ha casos que superen aquesta edat. El Clínic lamenta que malgrat la informació actual sobre la malaltia encara tracti anualment uns 200 casos nous de VIH.

stats