SALUT
Societat 16/03/2019

La pastilla que prevé el VIH, en punt mort

Salut ha demanat llum verda a la Comissió de Farmàcia per iniciar-ne el finançament a les Balears

Sabrina Vidal
4 min
En un primer moment es considerà que la PrEP era una pastilla que podia substituir els anticonceptius, però els experts deixen clar que és necessari combinar-la per obtenir uns resultats amb el 90% d’eficàcia.

PalmaLa Conselleria de Salut del Govern balear ha demanat al Ministeri, a través de la Comissió Permanent de Farmàcia, que financi el nou tractament oral per prevenir el contagi del virus de la immunodeficiència humana (VIH), causant de la sida, però continua pendent que s’aprovi. “Hi ha una recomanació de la societat espanyola d’infeccions perquè s’implanti l’ús de la PrEP (acrònim en anglès de profilaxi preexposició). El Ministeri també en va fer un avantprojecte per usar-lo en segons quines circumstàncies. Per què no el duen a la pràctica? No ho puc dir”. Són paraules del doctor Melcior Riera, cap del Departament de Malalties Infeccioses de Son Espases i una de les persones que millor coneixen el VIH a les Balears.

Experts del grup d’Estudi de la Sida (Gesida) ja criticaren en el seu moment el retard del Ministeri de Sanitat per donar llum verda al nou tractament de prevenció del contagi del virus. “Si es pren bé i de manera estricta, té una eficàcia de més d’un 90%”, explica Riera. Des que la Comissió Europea n’aprovà l’ús el 2016, cada estat membre havia de decidir si implementar-lo i en quines condicions. Portugal, França i Bèlgica ja han posat a prova el tractament i s’han fet estudis sobre la seva viabilitat. “Són resultats preliminars i pareix que funciona perquè en disminueixen els casos nous”, afegeix el doctor.

A Espanya, a hores d’ara, només hi ha “proves pilot en alguns centres per veure si és factible, però ni està acceptat, ni es paga, ni se’n permet el subministrament”. El centre BCN PrEP Point de Barcelona va comunicar el novembre que havia constatat una efectivitat “quasi total” del tractament en el primer any de subministrament a la ciutat. De les 785 persones ateses que prenien la PrEP, només s’havien registrat tres infeccions per VIH, i en tots tres casos o bé havien abandonat el tractament o va resultar que ja estaven infectades abans de prendre’l.

El doble d’infeccions

L’IB-Salut ja demanà ser una comunitat pionera. Cal recordar que la taxa d’infectats amb VIH de les Illes Balears duplica l’estatal i no ha disminuït els darrers deu anys. Però és el Ministeri el que pren la decisió.

L’associació ALAS, per la lluita antisida a l’Arxipèlag, parla de “valentia” per part del Govern balear, interessat a aplicar el tractament. “I més ara, quan ja ha sortit el genèric i ha fet baixar el preu de mercat”, explica el coordinador, Joan Viver.

La PrEP s’ha de prendre cada dia i no eximeix de l’ús del preservatiu. És recomanable per a aquelles persones que consideren que tenen risc de contreure el virus a través de relacions sexuals o amb l’ús de drogues injectables. En un primer moment es va obrir el debat perquè es considerà un substitutiu de l’anticonceptiu més usat, però “no podem deixar d’evitar infeccions per una qüestió moral”, replica Joan Viver, des d’ALAS. A l’associació aquest debat es va superar fa estona.

De moment, la implantació de la PrEP es manté en punt mort amb un govern en funcions i la convocatòria d’eleccions generals. Amb tot, tant la Conselleria com el doctor Riera defensen la feina feta aquesta legislatura, per exemple, amb el control des d’Atenció Primària, la tasca dels metges i potenciant el CAICS (Centre de Diagnòstic, Tractament i Prevenció d’Infeccions de Transmissió Sexual). “A les persones infectades les tenim molt ben controlades, amb tractament; el problema són els pacients que no es fan les proves”, afegeix Melcior Riera. “Es fan més diagnòstics, però també hi ha moltes malalties de transmissió sexual i van en augment. La política hauria de voler frenar-ho”.

Molts pacients encara tenen por de sotmetre’s a la prova de la sida, per això Riera recomana un canvi d’actitud, que han de potenciar els professionals sanitaris.

Fa poc s’ha posat sobre la taula una proposta d’ALAS, que els metges avalaren, en què es demanava més implicació per part de les administracions municipals. Després que el ple de l’Ajuntament de Palma aprovàs l’adhesió a la Declaració de París, en què batles d’arreu del món es comprometien a posar fi a l’epidèmia, fa uns dies es va presentar la creació d’una mesa de seguiment de la malaltia amb representants dels hospitals de Son Espases i Son Llàtzer, la Taula per la Sida, ALAS i la Conselleria de Salut. Es tracta d’implicar-se més a l’hora de prendre mesures de prevenció i per una detecció precoç. “L’expectativa és que no quedi en una declaració d’intencions, per això la volem posar en marxa abans de les eleccions municipals”, explica Joan Viver, d’ALAS, qui insisteix a destacar la importància de llevar la por a la gent de fer-se les proves.

La cura de la sida té efectes “inassumibles”

El conegut com a ‘pacient de Londres’ fou la segona persona al món que es considera curada de la sida després del ‘pacient de Berlín’. Dues persones amb sida que, tractades per un càncer, han vençut la malaltia. “Se’ls va fer un trasplantament de moll d’os de persones que no es poden infectar perquè a les cèl·lules tenen uns receptors que no permeten que el virus ancori”, explica el cap d’Infeccions de Son Espases, Melcior Riera. El cas “no és generalitzable, però està bé com a prova de concepte”. Es pensava que la sida no tenia cura. “Es pot curar, però els efectes secundaris són inassumibles”.

stats