INICI DE LA TEMPORADA

20.000 passatgers menys en els aeroports balears per Pasqua

Els dies de festa s’avancen una setmana respecte de l’any passat, i l’afluència prevista és menor

La temporada turística té un inici descafeïnat amb una Setmana Santa que s’avança en el calendari i que, en conseqüència, es presenta més freda que habitualment.

Les xifres són menors que l‘any passat. Menys passatgers, menys vols i menys ocupació hotelera, tot tenint en compte que, enguany, el Dijous Sant cau el 29 de març i l’any passat era el 6 d’abril, una diferència de només una setmana que es nota tant en les visites com en la meteorologia.

Enguany, els aeroports de les Illes Balears acolliran 1.183.112 passatgers durant els deu dies que dura la Setmana Santa, segons les previsions d’Aena. En comparació, són 19.674 passatgers menys que ara fa un any.

La previsió total per illes és de 901.395 passatgers a Mallorca, respecte dels 926.797 de l’any passat; 208.057 a l’aeroport d’Eivissa, que és l’únic que augmenta l’afluència respecte dels 198.867 viatgers del 2017; i 73.660 al de Menorca, 4.000 menys que els 77.122 de la Setmana Santa de fa un any. El dia amb més trànsit aeri a Palma està previst que sigui el dissabte 31 de març, amb 102.841 passatgers, mentre que a Eivissa serà l’endemà, el diumenge 1 d’abril, amb 22.728, i a Menorca, en canvi, el dia de més afluència serà el dimecres 28 de març, precisament la vespra de les vacances escolars dels alumnes de Balears.

D’altra banda, pel que fa al número de vols, se n’han previst 70 més que per Pasqua de l’any passat. Així, enguany s’esperen 7.609 operacions aèries, i el 2017 varen ser 7.540. Hi haurà 5.568 vols a Son Sant Joan, 1.445 a Eivissa i 596 a Menorca.

Ocupació

hotelera

Les dades de la Federació Hotelera van en consonància amb les del trànsit aeri. Per Pasqua hi haurà obert el 54% de la planta, un 69% de la qual estarà ocupada durant el cap de setmana de Setmana Santa que va del 28 de març a l’1 d’abril, una xifra també inferior a la registrada l’any passat, quan hi va haver una obertura del 60% de la planta amb un 75% d’ocupació.

Les xifres oficials distingeixen encara certa estacionalització amb una pujada clara de l’inici de la temporada, ja que les darreres conegudes són del mes de febrer quan, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’ocupació de les places hoteleres va ser del 49%, dos punts menys que la mitjana estatal.

Segons la Federació, Palma és el municipi amb més ocupació, amb un 90%, seguit de Sóller, amb un 80%, Can Picafort, Capdepera i Cala d’Or, amb un 76%; Platja de Palma, amb un 75% de l’ocupació, per davall de la qual se situen el 74% de la Platja de Muro i el 73% d’Alcúdia.

Amb xifres inferiors hi ha les zones de la Colònia de Sant Jordi (68%), Illetes (60%) i Palmanova i Magaluf (43%).

En el cas concret de la planta hotelera de la zona de Cala d’Or, en el municipi de Santanyí, inicia la temporada turística just aquest cap de setmana amb l’obertura de 4.100 places ubicades entre Cala d’Or, Cala Figuera i Santanyí.

Hotels rurals

Per la seva banda, l’ocupació a les cases rurals de Balears arribarà fins al 58,33%, una xifra molt més baixa que la mitjana a l’Estat, que se situa en el 74,4%, segons que ha fet públic el lloc web turcasasrurales.com.

Un estiu amb més passatgers

La previsió per als mesos de la temporada d’estiu,, que s’ha establert des del 25 de març al 27 d’octubre, és més optimista per al mercat turístic que no la de l’inici de la Setmana Santa, segons que preveu Aena.

Les companyies aèries han programat més de 46,2 milions de places en els aeroports de Balears, un 17,1% més que l’estiu passat. En els tres aeroports, les companyies tenen previst operar prop de 268.000 moviments de naus comercials, un 15,8 més que el 2017.

Pel que fa al nombre de rutes, les aerolínies n’han programat 622 per a la temporada d’estiu, 45 més que la temporada passada. Només a Palma s’operaran 38 rutes més, amb un total de 386. Eivissa n’estrenarà 6, fins a arribar a les 155, i Menorca només en tindrà una més que l’any passat, amb 81 destinacions.

Alemanya és el primer país en nombre de seients programats per Son Sant Joan, amb més de 12,9 milions de places, cosa que suposa un increment del 38,9%. La segueixen el Regne Unit, amb gairebé sis milions de places i els residents espanyols, amb 5,9 milions de seients, un 12,8% més.

A escala estatal, les companyies aèries han programat 222,5 milions de seients per a la temporada d’estiu, un 10,5% més que el 2017.

L’aeroport de Palma ha reobert el mòdul A coincidint amb l’inici de la temporada d’estiu, que comença amb el canvi d’horari aquest diumenge 25 de març.

El mòdul A s’ha tancat durant l’hivern, des del passat mes de novembre, amb la finalitat d’ajustar la capacitat de l’aeroport al trànsit de passatgers, que durant l’hivern és molt menor. A més, durant el tancament, s’ha aprofitat per fer obres d’adequació i millora del mòdul, s’ha canviat tot el sòl de la primera planta i s’han renovat i ampliat tots els banys. A més, s’han creat noves zones per al control de passatgers.

El mòdul A és utilitzat habitualment per als moviments d’arribada i sortida dels països no Schengen i tercers països, o aquells els passatgers dels quals necessiten passar per un control de passaport.

Durant el temps que ha estat tancat, tota l’operació de trànsit internacional s’ha duit a terme en el mòdul C, on s’han fet els diferents controls de frontera.

Fa set anys que l’aeroport adapta el seu espai al trànsit real de passatgers de cada temporada. El tancament del mòdul A, en aquest període, permet estalviar recursos energètics, segons Aena, així com de climatització i il·luminació. Amb l’obertura es tornen a posar en funcionament 17 portes d’embarcament i totes les passarel·les.

Son Sant Joan reobri un reformat mòdul A coincidint amb l’inici de la temporada d’estiu

EDICIÓ PAPER 30/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF