PANDÈMIA
Societat 24/04/2020

Les Balears estudien l’opció del passaport immunitari

Els hotelers de Mallorca volen que la UE posi en marxa una agència que convalidi, acrediti i controli els protocols per garantir la seguretat sanitària

Kike Oñate / Germán Aranda
3 min
Les Balears estudien l’opció 
 Del passaport immunitari

Palma / BarcelonaEl Govern estudia la proposta de fer servir un passaport immunitari que distingeixi aquelles persones que han passat el virus i estan immunitzades per tal que puguin fer vida normal. La portaveu de l’Executiu i consellera de Presidència, Pilar Costa, va afirmar divendres que aquest és un debat que és “damunt la taula”, però considera també que no seria “prudent llançar hipòtesis que encara no estan decidides” per no crear una expectativa que després no es complís. El conseller delegat de Melià, Gabriel Escarrer, va ser més explícit i va afirmar que “la Unió Europea hauria de crear un passaport sanitari per no estigmatitzar destinacions turístiques”, segons va declarar en una entrevista a l’ Última Hora. La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca no ha decidit res sobre la proposta, però a través de la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics, de la qual forma part, reclama a l’Estat que exigeixi a les autoritats de la Unió Europea que posin en marxa una agència que convalidi, acrediti i controli els protocols de cada estat membre. L’objectiu és garantir la seguretat sanitària en general, però també del sector turístic.

El passaport d’immunitat, el qual ha estat rebutjat en diverses compareixences pel ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ja va ser anunciat com a mesura per al desconfinament per la Junta de Castella i Lleó, presidida pel popular Alfonso Fernández Mañueco, a principis d’abril i a través d’una apli del departament autonòmic de Salut, però encara no està en marxa. Part de la comunitat científica del Regne Unit i d’Alemanya també ha recomanat l’ús del passaport immunitari. I a Itàlia, els laboratoris varen posar igualment sobre la taula aquesta possibilitat. Però en cap d’aquests països s’està duent a terme com a política d’Estat.

Conciliar la privacitat i els drets fonamentals dels ciutadans, com ara la salut, és un dels “reptes” que planteja la pandèmia del coronavirus, segons explica l’advocat especialitzat en protecció de dades i seguretat de la informació i director jurídic de Iuristec, Juanjo Talens. “La normativa europea diu que el tractament de dades personals ha de ser concebut per servir la humanitat”, diu, i afegeix que “estam davant un canvi de paradigma social”. Talens creu que l’impuls d’un passaport d’immunitat hauria de ser d’àmbit europeu sempre que es faci un informe previ d’impacte en la privacitat de la tecnologia potencialment invasiva. En opinió seva, Formentera, si no hi hagués cap contagi, per exemple, no hauria de seguir les mateixes restriccions que altres zones de l’Estat i considera que això és extensible a la gent que se sap que no contagiaria la resta si surt al carrer. També afirma que fer un llistat de persones per saber qui pot contagiar seria legal si la tecnologia per tractar les dades supera el judici de proporcionalitat que ha de ser obligatori.

Inconvenients i altres mètodes

La implantació del passaport genera dubtes ètics i d’eficiència. El cap de malalties infeccioses de l’hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, ho ha relativitzat: “Òbviament no m’agrada i crec que són de nou llibertats que es limiten, però fa tant de temps que amb el mòbil saben on som i els big data ens estan utilitzant a tots, que ara ho hem de saber acceptar en benefici de la salut global del país i la protecció de tothom”. L’infectòleg de l’hospital de Bellvitge de Barcelona, el doctor Miquel Pujol, diu que “no coneixem exactament el grau d’immunitat que confereix el fet d’haver passat el virus. Per les dades que tenim, pot ser molt variable. Sembla que la immunitat que confereix el fet d’haver passat la malaltia és alta, però és possible que en un baix percentatge de casos no sigui així”. Tampoc se sap encara ben bé la duració de la immunitat un cop s’ha superat la malaltia.

D’altra banda, a la Xina els codis QR s’han fet servir per vigilar els contagiats i els seus contactes i s’han aplicat tècniques d’identificació facial. A Corea del Sud s’han fet aplicacions per geolocalitzar nous infectats i s’han controlat els possibles casos procedents d’altres països tot obligant-los a reportar símptomes en cas de presentar-los.

stats