Societat 21/11/2018

Tres acomiadats i deu processos de contractació investigats per la trama de títols falsos d'Emaya

L'empresa municipal assegura que varen denunciar les falsificacions sense saber que un treballador ja ho havia fet abans

Aina R. S.
3 min
Consell d'administració d'Emaya

PalmaEmaya ha decidit acomiadar tres dels set treballadors expedientats per haver aportat títols falsos en diferents processos de contractació oberts per l'empresa. D'aquests tres, un era un va optar a una feina d'electricista amb un títol fals de Formació Professional i els altres dos varen presentar-se al càrrec de peó especialista amb títols falsos del nivell A2 de català. Ho ha explicat Neus Truyol, presidenta d'Emaya, després del consell d'administració de l'empresa, que s'ha fet aquest dimecres al migdia. "S'ha fet una feina ingent i clara perquè tots els processos de contractació siguin justos i nets i per garantir la igualtat a l'hora d'accedir a un lloc de feina dins l'empresa", ha declarat Truyol.

En total, Emaya ja ha investigat deu processos de contractació des que té coneixement d'aquesta possible trama de falsificació de títols entre els seus possibles aspirants. Ja s'han expedientat set treballadors, tres dels quals eren opositors en un concurs per a peó especialista de xarxa que varen presentar títols de català A2 falsos, i un altre candidat que va presentar una titulació falsa de Formació de Grau Superior per a la borsa de treball d'oficials de segona d'electricista. La resta només eren aspirants i no varen arribar a treballar mai dins Emaya. A banda dels tres acomiadats, un altre treballador amb un títol de català fals tenia un contracte de substitució. No l'han fet fora, senzillament no l'han renovat i li han enviat una carta en què s'explicita que no podrà tornar a aspirar a cap lloc de feina dins l'empresa.

De tota la investigació realitzada fins ara per Emaya també s'han descobert dos documents falsos de dos candidats a unes oposicions obertes els anys 2016 i 2017. Un era aspirant i l'altre treballador. En aquest darrer cas, tal com ha explicat la gerent d'Emaya, Imma Mayol, el treballador tindrà ara un període per presentar al·legacions i si es comprova que, efectivament, va aportar un títol fals serà acomiadat com la resta. A més, a aquests nou expedients disciplinaris s'hi suma l'últim i el més controvertit, el del sindicalista de CCOO José María García Hernández, el qual se sospita que podria estar implicat en la trama de falsificació de documents.

Detecció de la trama

La presidenta d'Emaya assegura que s'ha actuat amb la màxima celeritat i contundència possible i que es va informar la fiscalia tot d'una que varen saber què passava. Truyol ha explicat que va ser un membre del jurat d'un dels processos d'oposició qui va detectar possibles anomalies i ho va comunicar ràpidament a la direcció de l'empresa. Fonts d'Emaya asseguren que el mateix dimarts varen denunciar-ho a la fiscalia, però que fins aquell dia no varen saber que ja hi havia una denúncia feta pel mateix assumpte.

A les 10.30 h del dimarts un agent de la Guàrdia Civil vestit de paisà va anar al departament de recursos humans de l'empresa per sol·licitar els números de telèfon d'alguns dels treballadors i va explicar que ho feia arran d'una denúncia anterior a la interposada per l'empresa. Des d'Emaya declaren que ells varen ser els primers sorpresos però que "és una bona notícia que la Guàrdia Civil també ho estigui investigant".

L'empresa ha contestat així les acusacions del Partit Popular, que manté que és fals que fos Emaya qui denuncià la fiscalia. La portaveu de la formació, Marga Duran, ha dit que va ser un treballador qui va interposar la denúncia i ha demanat la dimissió de la presidenta, Neus Truyol, i la gerent, Imma Mayol, "per manca de transparència". Duran afirma que l'empresa els ha ocultat informació, perquè tenien constància dels fets des del 29 d'octubre.

Pel que fa a la denúncia anterior, ni el Partit Popular ni Emaya han donat el nom o la identitat del possible denunciant. Es descarta, de moment, que hagi estat José María García Hernández, el sindicalista de Comissions Obreres i membre del comitè d'empresa, que ha estat expedientat perquè l'empresa sospita que podria estar involucrat en la trama de falsificació de títols. "Ho sabia molta gent, membres del comitè d'empresa, de la Direcció General de Política Lingüística... Hi ha moltes persones que podrien haver denunciat", han assegurat fonts d'Emaya.

D'altra banda, els populars també han demanat poder accedir a una còpia de tots els expedients i han denunciat la mala gestió de l'empresa, ja que asseguren que per als pressupostos del 2019, que també s'han presentat aquest dimecres al consell d'administració, es preveu un dèficit de 5,4 milions d'euros i que Emaya acumula un deute de 44 milions.

stats