Societat 07/05/2021

La participació de les dones en les festes de Sant Joan, a debat

El Departament d’Igualtat de Ciutadella proposa una reflexió oberta amb partidaris i detractors quan sorgeixen les primeres veus crítiques amb la tradició

Ivan Martín
4 min
Una dona i la seva filla observen el replec del matí del dia de Sant Joan a la plaça de les Palmeres de Ciutadella.

CiutadellaCiutadella viu un debat agitat; fa dues setmanes diverses pintades van aparèixer pels carrers de la ciutat demanant la participació de les dones a la colcada de les festes de Sant Joan. La polèmica es va escalfar després de les declaracions de la regidora d’Igualtat del consistori ciutadellenc, Carla Gener, que obria les portes a encetar un debat profund sobre el paper de la dona a les festes.

Sant Joan són les úniques festes de l’illa en què la dona no està representada a la colcada. La Junta de Caixers és l’òrgan encarregat de les festes i els representants dels estaments medievals està format pel clergat, la noblesa, l’artesania i la pagesia. Mentre els partidaris d’introduir la dona a les festes assenyalen la noblesa com la responsable d’impedir formar part de la colcada, els detractors s’emparen a la tradició, que per cert ha estat modificada i actualitzada en altres aspectes de la festa com en el Caragol del Born o els Jocs del Pla.

Jornades entorn de la dona i les festes

Per tractar aquest tema, el Departament d’Igualtat de Ciutadella organitzarà per al pròxim octubre unes jornades que giraran entorn de la dona i les festes de Sant Joan. Un esdeveniment que reunirà les diferents sensibilitats i que té el repte de debatre el futur de les festes una vegada quedi enrere la crisi sanitària del coronavirus. L’agrupació d’electors Ara Maó oferí el passat estiu un col·loqui que sota el títol Festa i participació després de la pandèmia posà en valor la necessitat d’evolucionar. El 2020 es va complir 50 anys de la participació d’una dona a una colcada de festes, Consuelo Marquès, que fou a Ferreries.

La regidora d’Igualtat assegura que tot i les crítiques no s’ha sentit sola i que molta gent li ha traslladat el seu suport per continuar endavant amb la iniciativa. No està sorpresa per l’atac personal patit a xarxes socials i assenyala com a única pretensió xerrar sobre la participació de la dona a les festes: “Hi estiguis d’acord o no hauríem de tenir en comú poder parlar de forma sana, respectuosa i sense insults”.

De la mateixa manera creu que per aquelles persones que no volen afrontar el problema “mai serà bon moment”, i veu que enguany, que se suspendran de nou les festes de Sant Joan, una ocasió per debatre sobre “el futur de les festes que volem”. Sobre els atacs rebuts, reconeix que ha preferit mantenir-se’n al marge, tot i que li dol per la família ser el blanc de les ires d’aquells contraris a debatre: “És curiós perquè el que més m’ha afectat és que em diguin mala ciutadellenca, i que el barem per catalogar la bondat o maldat d’un ciutadà sigui aquest”.

Gener confia que se sumin altres formacions polítiques al debat, perquè considera que “no és una qüestió ideològica”, i recorda que així ho recull l’article 32.4 de la Llei d’igualtat del Govern balear, en què s’insta a promoure i garantir la igualtat d’oportunitats a les festes tradicionals i l’eliminació d’estereotips de gènere.

La madona de s’Ullastrar, Nina Marquès, defensa el dret de les dones pageses a sortir per Sant Joan. Reconeix que li hauria agradat prendre part de la cavalcada, però la pressió d’un important sector de la societat la va fer recular: “Qualsevol madona que fa feina al camp té el mateix dret que l’home, tal com succeeix a la resta de pobles de Menorca. Quan ho vaig comentar se’m van tirar al damunt”, i considera que “no hi ha res a debatre”. Marquès demana veure aquest fet amb “absoluta normalitat” i lamenta que una part de la ciutadania vegi com una amenaça per a la festa la inclusió de la dona: “Diuen que hi ha massa cavalls, i hi podríem estar d’acord, però aquesta excusa també val per als homes”.

Marquès té una neta de 6 anys i un net de 4, dos apassionats de Sant Joan. La tradició es viu intensament a la família i reclama una “renovació” per adaptar-la als nous temps. En aquest sentit, admet que li faria molta il·lusió “veure colcar a cavall una dona capellana, flabiolera o Caixera Senyora” i no perd l’optimisme: “Jo no colcaré per Sant Joan, però estic convençuda que ho veuré”. D’altra banda, veu absurda aquesta norma no escrita que desplaça la dona del paper protagonista de les festes: “Si la meva neta demana sortir a cavall com li expliques que ella no pot, però en canvi el seu germà sí. Estan educant a l’escola amb uns valors d’igualtat que després no es tradueixen a la vida real”.

L’oposició ho té clar: “No és el moment”

Els principals partits de l’oposició a l’Ajuntament de Ciutadella, PP i Ciutadans, consideren que ara no és el moment d’abordar aquest aspecte de les festes que suscita confrontació. Jaume Anglada, portaveu de la formació taronja, creu que la política municipal hauria de girar entorn de la resolució dels problemes que ha ocasionat la pandèmia: “estam a favor d’aquests debats oberts. És lícita la proposta de la regidora d’Igualtat, però qüestionam la idoneïtat del moment perquè hi ha prioritats més rellevants a Ciutadella”.

Més dur s’ha mostrat el portaveu dels populars, Antoni Juaneda, que veu en el debat sobre la dona i el Sant Joan un component “ideològic i minoritari”: “Tenen la necessitat de plantejar aquesta qüestió per satisfer a una part del seu electorat. Entenem que no hi ha debat al carrer i la colcada és la recreació històrica de la societat menorquina del segle XIV i no suposa cap discriminació”.

Mentrestant, Vox ha expressat a través d’un comunicat el seu rebuig al debat i el titlla d’”irresponsabilitat absoluta”. Aposta per un Sant Joan “amb els seus protocols centenaris i respectant una tradició que cal transmetre als nostres descendents”. A més, qualifiquen la proposta de Carla Gener de “provocació” i “alimentar la confrontació”. Finalment, demanen l’eliminació de la regidoria d’Igualtat per “prescindible i inútil”.

stats