Societat 10/02/2021

El Parlament insta el govern espanyol a reconèixer la unitat de la llengua catalana

La Cambra ha aprovat una proposició no de llei que demana vetllar perquè cap institució pública o empresa fomenti el secessionisme lingüístic

Ara Balears
2 min
Ple del Parlament

El Parlament ha aprovat aquest dimecres una proposició no de llei a petició de Més per Menorca, amb els vots a favor de MÉS per Mallorca, Més per Menorca, El Pi, Podem i el PSIB, que reconeix la unitat de la llengua catalana i insta el govern espanyol i les Corts que la reconeguin. La Cambra ha rebutjat qualsevol mesura que imposi impediments normatius, administratius, tècnics o socials a l'ús de la llengua pròpia per part dels ciutadans de les comunitats on el català és oficial. En el document es demana que l'Estat reconegui "jurídicament" la unitat com està reconeguda en els àmbits acadèmic i científic. La intenció d'aquesta iniciativa és corregir els efectes de les polítiques públiques i l'actuació dels serveis i entitats que ho qüestionen, a més de vetllar perquè cap institució pública o empresa fomenti el secessionisme lingüístic. Ciutadans i el PP s'han abstingut en la votació de la Comissió d'assumptes institucionals, i Vox l'ha rebutjada.

El text aprovat, tramitat arran d'una iniciativa de la Plataforma per la Llengua, ja havia tirat endavant a diferents ajuntaments de tot el territori lingüístic català, així com en consells insulars, consells comarcals, diputacions i d'altres institucions. Ara, el Parlament de les Illes Balears s'ha convertit en la institució de més alt nivell d'arreu del domini lingüístic que dona llum verda a aquesta proposta de l'ONG. La proposició insta els governs valencià, balear i català a treballar conjuntament amb altres territoris de parla catalana per afavorir la normalització de la llengua en tots els sectors amb la voluntat d'estendre aquests principis a altres territoris del domini lingüístic. Cal afegir que la posició del PSIB contrasta amb la dels socialistes catalans que en alguns ajuntaments del Principat hi han votat en contra o s’hi han abstengut.

La Plataforma per la Llengua va impulsar aquesta iniciativa per obtenir suports institucionals a favor de la unitat del català. S'emmarca en la campanya ”Som 10 milions, som una llengua”, amb la qual l'ONG del català pretén combatre els intents de fragmentació de la llengua. De fet, el text dona suport a la campanya i el seu objectiu és aconseguir que les institucions d'arreu del domini reconeguin i promoguin la unitat de la llengua catalana i promoguin polítiques de cooperació cultural entre els diversos territoris.

stats