Societat 10/12/2013

El Parlament Europeu aprova la nova norma sobre hipoteques

La directiva impedeix que els estats s'oposin a la dació en pagament. L'Eurocambra també pretén millorar la protecció dels consumidors davant els desnonaments

Europa Press
1 min

BarcelonaEl ple de l'Eurocambra ha aprovat avui una norma amb l'objectiu d'acabar amb els excessos en la concessió de crèdits hipotecaris. La mesura –la primera d'àmbit hipotecari a nivell europeutambé pretén millorar la protecció dels consumidors davant els desnonaments en casos d'impagament. Els estats membres comptaran ara amb dos anys per incorporar la directiva a les seves legislacions nacionals. L'Autoritat Bancària Europea podrà investigar si els països vulneren les regles o les apliquen incorrectament.

La directiva –aprovada per 596 vots a favor, 31 en contra i 65 abstencions– impedeix que els estats s'oposin a la dació en pagament si les dues parts ho acorden expressament en el contracte. També exigeix als bancs que es mostrin "moderadament tolerants" en els casos de clients amb greus problemes per pagar i que hagin fet "tots els esforços raonables per resoldre la situació".

La norma exigeix que, quan un ciutadà deixa de pagar la seva hipoteca, la propietat es vengui pel millor preu possible i que el banc faciliti el pagament de la quantitat pendent amb la finalitat d'evitar que els consumidors s'endeutin més del compte durant llargs períodes. La directiva obliga els bancs a avaluar la capacitat del consumidor per retornar el crèdit, i denegar la hipoteca si aquesta avaluació surt negativa.

Els consumidors es beneficiaran també d'una competència més elevada perquè la directiva prohibeix lligar la concessió de la hipoteca a l'adquisició d'altres productes financers. La mesura inclou un període de reflexió de set dies en el qual podran desvincular-se de la hipoteca.

stats