Societat 10/12/2019

El Parlament balear insta el govern espanyol a despenalitzar l'eutanàsia

La proposició no de llei s'ha aprovat amb el suport de tots els partits menys el PP i Vox

Ara Balears
2 min
El fet que ajudar a morir malalts terminals que ho demanen deixi de ser delicte és l’objectiu de la reforma.

PalmaEl Parlament balear ha instat aquest dimarts el govern espanyol a despenalitzar l'eutanàsia, promoure una llei que la reguli com a dret universal i garantir a tot el país l'atenció sanitària pal·liativa del sofriment de les persones pròximes a morir. La cambra autonòmica ha aprovat una proposició no de llei presentada pels partits que formen part del Govern: PSIB, Unides Podem i MÉS per Mallorca, a què, a més han donat suport íntegrament Ciutadans, El Pi i Més per Menorca, segons informa Efe.

El PP ha votat només a favor del punt de la proposició que reclama l'aprovació d'una llei estatal de "drets i garanties de les persones en procés de morir" i en contra de la despenalització i la legalització de l'eutanàsia, mentre que Vox ha rebutjat tota la iniciativa.

El Parlament balear ja va aprovar al maig del 2018 una declaració per a la despenalització de l'assistència en l'eutanàsia i la regulació de la mort assistida dels qui volen posar fi a la seva vida per superar un sofriment irreparable.

En el debat d'aquest dimarts, la diputada socialista Beatriu Gamundí ha assenyalat que la Constitució no sols preserva el dret a la vida, sinó que també empara la llibertat personal i el dret a la integritat física i moral, que es veurien reconeguts amb una legislació que garanteixi l'eutanàssia com a prestació sanitària, amb la corresponent regulació de l'objecció de consciència.

Antònia Martín, d'Unides Podem, ha aclarit que les persones amb malalties mentals o amb tendències suïcides per altres raons quedarien excloses d'una regulació que ja han posat en marxa països avançats de l'entorn europeu com Holanda i Bèlgica.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha sostingut que no hi ha arguments polítics, ètics, morals o religiosos que justifiquin impedir que una persona que sofreix decideixi posar fi de manera digna a la seva vida després d'una reflexió informada i autònoma, mentre que Patrícia Font, de Més per Menorca, ha recordat que les enquestes revelen el suport social majoritari a la legalització de l'eutanàsia.

Juan Manuel Gómez, de Ciutadans, ha donat suport a la necessitat d'obrir el debat sobre l'eutanàsia sense perdre de vista que és més urgent harmonitzar a tot Espanya l'atenció a les persones moribundes.

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha donat suport també a l'inici del procés per legislar sobre l'eutanàsia "amb responsabilitat, serenitat i voluntat d'escoltar" els experts i les persones amb experiència.

La diputada del PP Núria Riera ha recordat que Balears té des del 2015 una llei de cures pal·liatives i ha acusat el PSIB i MÉS de trencar el consens sobre aquesta norma per acontentar Podem, "que creu que la dignitat es defensa amb el suïcidi assistit". Al seu judici, no hi ha una demanda objectiva de llei d'eutanàsia i cal avançar a "alleujar el sofriment de les persones sense eliminar la persona que sofreix".

"Estam parlant de despenalitzar l'assassinat", ha dit, en nom de Vox, Sergio Rodríguez, per a qui una llei d'eutanàsia obriria el camí cap a l'eugenèsia.

stats