Una parella mallorquina crea una app per saber quan t'has de canviar la mascareta

L'eina permet escollir entre dotze tipus de mascaretes i funciona com un cronòmetre que en calcula la vida útil

La infermera Joana Maria Sánchez i l'expert en màrqueting Tomeu Fiol han creat ChronoMask, una aplicació que t'avisa quan s'ha acabat la vida útil de la mascareta i l'has de canviar. A aquesta parella li va venir la idea passejant i demanant-se un a l'altre: "Quant de temps fa que la duim?". No ho recordaven. "Era tan senzill que pensàvem que existiria l'app, però no", assegura Fiol.

A partir d'aquí es varen posar en marxa i, amb l'ajuda d'un programador, varen començar a fer recerca i a dissenyar l'app. "Vàrem investigar quins tipus de mascareta hi havia, les recomanacions d'ús, i aquí va venir el més difícil: que no hi ha unitat de criteris", diu Sánchez, que treballa a la unitat de Pneumologia de l'hospital de Son Llàtzer.

L'app funciona com un cronòmetre: el poses en marxa quan et poses la mascareta i l'atures quan te la lleves. Cada dues hores t'envia una notificació per si has oblidat aturar el cronòmetre i, quan falta una hora perquè s'acabi la vida útil de la mascareta, es posa en vermell i t'envia un avís. L'aplicació permet escollir una de les 12 tipologies de mascaretes, i depenent d'aquesta, s'estableix el temps d'ús. Es pot descarregar a Google Play i funciona sense internet.

"La idea és que la població s'avesi a dur la mascareta bé", recalca Sánchez. La infermera exposa que "cadascú fa el que pot amb els doblers de què disposa, però de vegades veus persones que arriben a l'hospital amb unes mascaretes que penses: quants dies fa que la du posada?". Amb tot, posa èmfasi que dur-la bé ha d'anar acompanyat d'una rentada de mans freqüent i la distància social. El projecte rep el suport del Col·legi d'Infermeria de les Balears.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF