Religió

El Papa critica l'egoisme dels joves: "Prefereixen tenir gossos que fills"

Francesc defensa l'adopció per superar el que anomena un "hivern demogràfic" i demana simplificar-ne els tràmits

ARA
2 min
El papa Francesc oficiant la missa de Reis a la basílica de Sant Pere del Vatcià

BarcelonaEl papa Francesc critica que moltes parelles decideixin lliurement no tenir fills o tenir-ne només un i, en canvi, no dubtin a tenir un animal de companyia. "Això és renegar de la paternitat", ha dit en forma de retret. "Sí, gossos i gats ocupen el lloc dels fills. Sí, fa riure, ho entenc, però és la realitat. I aquest fet de renegar de la paternitat i la maternitat ens rebaixa, ens treu humanitat", ha subratllat el pontífex en una audiència general sobre la figura de sant Josep, el pare terrenal de Jesús, que segons la tradició cristiana es va fer càrrec de la criança del fill de Déu.

No és el primer cop que Francesc fa referència a la creixent estima i sensibilitat cap als animals domèstics per criticar el que considera que és un allunyament de la doctrina catòlica. Així, fa uns anys ja va retreure l'especial cura i atencions que reben gossos i gats dels seus propietaris, que, va dir, alhora no es preocupen per si els seus veïns estan patint algun problema. En aquesta ocasió, el pontífex ha reclamat a sant Josep que "mogui consciències" perquè augmenti la taxa de natalitat, sense fer cap reflexió ni comentari sobre les causes econòmiques i socials que han dut països com Catalunya a reduir els naixements any rere any. "¿Qui pagarà els impostos de la meva pensió si no hi ha fills? ¿Qui cuidarà de mi?", s'ha preguntat, abans de concloure que tenir descendència és un "risc" però encara és més perillós no tenir-ne, ha subratllat.

Per a Francesc, els fills són "la plenitud de la vida d'una persona" i, per tant, una societat amb cada cop menys criatures al món fa "molt de mal" i fa que la civilització occidental sigui avui "una mica més orfe".

Davant del que ha anomenat "l'hivern demogràfic" per aquesta reducció constant de la natalitat, Francesc ha defensat l'adopció i, en aquest sentit, ha reclamat a les administracions públiques que eliminin part de la burocràcia per facilitar-ne els tràmits. "No tingueu por a l'adopció", ha aconsellat a les parelles que no poden procrear de manera natural, a qui l'Església catòlica els nega les vies de reproducció assistida per tenir descendència. L'adopció és, ha dit el Papa, un "vincle que no és secundari" sinó que "està entre les formes més altes d'amor i de paternitat i maternitat", ha indicat. "Quants nens al món esperen que algú en tingui cura i quants cònjuges desitgen ser pares i mares", ha assegurat.

"A un home i una dona que voluntàriament no desenvolupen el sentit de la paternitat i de la maternitat els falta una cosa principal, important. Penseu en això, sisplau", ha conclòs.

stats