Societat 18/12/2020

La pandèmia duplica el nombre de periodistes aturats a les Balears

Les Illes són la comunitat on més han augmentat els professionals que han quedat sense feina

Ara Balears
2 min
L'SPIB recolza els periodistes acomiadats per 'Diario de Mallorca' i demana un canvi en el model de negoci

PalmaLa pandèmia ha duplicat el nombre de periodistes aturats a les Balears i enguany arriben a 179, o sigui, un 121% més que el 2019, quan n'hi va haver 81. Això implica que les Illes són la comunitat on més han augmentat els professionals que han quedat sense feina, segons dades de l'informe Profesión Periodística 2020 que fa cada any l'Associació de la Premsa de Madrid. En el conjunt d'Espanya, l'increment ha estat d'un 23%.

L'Associació de Periodistes de les Illes Balears (APIB) ha explicat en un comunicat que a la xifra d'aturats cal afegir-hi l'acomiadament de nou periodistes d'El Mundo-El Día de Baleares i el tancament de la capçalera regional amb 40 anys d'història. Només en queden dos corresponsals a Mallorca i Eivissa, i un publicista, mentre que una de les redactores acomiadades ha estat reubicada al suplement econòmic Expansión, a Madrid.

El Grup Prensa Ibérica també està fent retallades que han afectat les plantilles de Diario de Mallorca i Diario de Ibiza. En el primer cas, la redacció ha patit un degoteig d'acomiadaments des de fa quasi dos anys, mentre que l'altra capçalera ha anunciat l'acomiadament de 15 dels 49 treballadors que té. Pel que fa a l'Última Hora, el diari manté una part de la redacció en ERTO des del març.

"La situació és molt alarmant en el cas de les Balears. La societat ha d'entendre que sense periodistes no hi ha periodisme, i això suposa que els ciutadans siguin menys lliures", segons ha comentat la presidenta de l'APIB, Ángeles Durán. "Sense condicions dignes, la feina no pot ser de qualitat", ha dit, i ha afegit que "és el moment de reclamar ajudes públiques per al sector per mantenir llocs de feina, millores laborals i noves contractacions".

Durán també ha afirmat que, després d'un temps de transició, és necessari exigir la titulació específica en Comunicació per treballar com a periodista i que això s'exigeixi en els convenis col·lectius. A més, ha explicat que les ajudes indirectes com ara l'IVA zero serien "molt encertades" en aquests moments.

stats