Societat 30/04/2018

Cort assegura que amb l' arrendament del Palau de Congressos a Melià es podran estalviar 26 milions d'euros

Després d'un any de gestió i de l'adjudicació del Palau a Melià Hotels Internacional s'han ingressat més de tres milions d'euros de renda

Aina Riera Serra
3 min
El Govern assegura que amb el nou arrendament del Palau de Congressos a Melià s'estalviaran 26 milions d'euros

PalmaLa regidora de Turisme, Comerç i Treball, Joana Maria Adrover, ha fet balanç del primer any de gestió del Palau de Congressos i ha explicat que el projecte ha demostrat la seva viabilitat, la idoneïtat i l'impacte positiu en l'economia de les Illes Balears i de Palma, com a destinació de turisme de congressos.

Joana Maria Adrover ha explicat que dels 107 milions d'euros que va costar l'obra, de moment, s'han ingressat tres milions d'euros, que ja s'han invertit a reduir el deute. Durant 2017 es va ingressar 1.350.000 euros i es preveu que a final de 2018 s'arribi als 4.500 mil euros de renda acumulada.

Adrover ha fet la comparativa amb el contracte d'arrendament de l'anterior equip de govern i ha explicat que, amb quinze anys, que és el temps d'arrendament contractat amb l'empresa Melià Hotels International S.A, el Govern s'estalviarà onze milions d'euros respecte de l'anterior oferta. Així mateix, ha dit que si l'arrendament s'allargàs a trenta-cinc anys s'arribarien a estalviar gairebé 26 milions d'euros.

Segons Adrover, amb la modalitat d'arrendament de l'anterior equip de govern haurien fet falta 50 anys per amortitzar el negoci.

La regidora ha valorat molt positivament aquestes dades i ha dit que les previsions de negoci calculades per l'arrendatària han augmentat en més d'un milió d'euros, amb el corresponent augment de la renda per al Palau de Congressos, de 216.331 euros.

També ha explicat que per donar compliment al contracte d'arrendament s'ha encarregat a una empresa que faci una auditoria externa per verificar el càlcul del total de l'import net de la xifra de negocis i per regularitzar els pagaments efectuats per l'arrendatària.

Pel que fa al balanç d'activitat del palau, es calcula que els primers nous mesos hi ha hagut més de trenta mil visitants i s'hi han celebrat esdeveniments molt diversos, com el congrés estatal d'eficiència energètica, la trobada de Sant Sebastià, el Dia de les Illes Balears i l'acte de lliurament dels premis Ramon Llull, la fira de l'ocupació, el congrés nàutic i els premis de l'educació.

Turisme de congressos durant tot l'any

La consellera de Turisme, Bel Busquets, ha explicat que el Govern participa amb un 50% de la gestió del Palau de Congressos. La lectura política que n'ha fet d'aquest primer any d'activitat és que el Palau compleix amb les dues línies estratègiques de l'equip de govern: l'aposta per allargar la temporada a través del projecte "Better in winter" i la diversificació del model turístic, amb l'ampliació a altres sectors com el de congressos, fires, cultura, etc.

Segons Busquets, el turisme de congressos confirma aquesta estratègia perquè té incidència en les temporades de tardor, hivern i primavera i "permet conèixer les Illes des d'un caire que no sigui exclusivament el de sol i platja".

Com ha explicat la consellera, el turisme de congressos és valorat perquè aporta un turisme de qualitat, més esglaonat durant tot l'any, fa una major despesa i provoca una menor petjada al territori.

El projecte de la Façana Marítima

El batle de Palma, Antoni Noguera, ha assegurat que els comptes del primer any del Palau delaten la gestió eficient i l'oportunitat d'estalvi que ha suposat per a la comunitat el nou contracte d'arrendament.

D'altra banda, ha explicat que el projecte del Palau s'emmarca en un de més ambiciós com és el de la façana marítima, que vol convertir el barri de Nou Llevant en un espai de diversificació econòmica, d'aposta per la innovació, els equipaments culturals i la indústria nàutica.

A més, ha recordat que el consistori té sobre la taula un projecte per al passeig marítim que reduirà el trànsit dels vehicles. Es preveu també l'habilitació d'un tramvia que connectaria el passeig amb el port de palma, el Palau de Congressos, l'aeroport i la Platja de Palma.

stats