L'ordenança de la via pública que aprova Cort farà desaparèixer un 4% de les terrasses

L'Ajuntament de Palma aprova aquest dijous la nova ordenança pública, que prohibeix les terrasses a les voreres de menys de 2,5 metres d'amplada 

L'equip de govern ha aprovat inicialment la nova ordenança municipal d'ocupació de la via pública, amb els vots en contra de Ciutadans i el Partit Popular. 

Aquesta nova normativa estableix que l'espai lliure per als vianants entre la façana dels edificis i les terrasses ha de ser de 2,5 metres al centre històric i a Santa Catalina. A la resta de la ciutat, les terrasses fins ara autoritzades mantindran els 2 metres de distància actual. En el cas de les noves autoritzacions i els traspassos, passarà a 2,5 metres.

L'estimació és que l'aplicació de la nova normativa només suposarà la desaparició d'un 4% de terrasses. En canvi, se suprimiran, a tota la ciutat, les microocupacions, ja que es tracta d'autoritzacions que "han donat molts problemes", ha reconegut la tinent de batle, Aurora Jhardi.

La nova normativa també prohibeix els tendals amb ancoratges o fixacions al paviment i es dona un termini de devuit mesos als negocis perquè s'adaptin a la nova normativa. Així, els elements autoritzats han de ser mòbils, fàcilment desmuntables i s'hauran de retirar, juntament amb les taules i cadires, diàriament, en finalitzar l'horari previst a la llicència.

Les terrasses només podran ocupar l'espai de davant la façana de cada local. Per ocupar l'espai adjacent a l'establiment s'haurà de tenir l'aprovació de la comunitat de propietaris de tota la finca, però només es permetrà ocupar el doble de la façana de l'establiment.

El problema de les microocupacions 

Tomeu Mas, president de l'Associació de Restauradors de Santa Catalina, ha explicat que el problema fonamental d'aquesta nova ordenança és la prohibició de les microocupacions, és a dir, les terrasses situades en voreres de menys de 2,5 metres d'amplada. En aquest sentit, els bars i restaurants del carrer de Fàbrica i de l'avinguda de l'Argentina no es veurien afectats, però sí les terrasses dels carrers del barri més estrets i les que circumden el mercat de Santa Catalina.

Els veinats, moderadament satisfets

Magdalena Mayol, Presidenta de la Plataforma Cívica de Santa Catalina, ha declarat mostrar-se satisfeta amb l'aprovació inicial d'aquesta nova normativa perquè "acabarà amb el monocultiu de la restauració al nostre barri". 

Tanmateix Mayol també assegura que havien demanat al consistori palmesà que ampliés la distància entre les façanes i les terrasses fins als 2'5 metres. Ara per ara l'ordenança l'ha ampliat dels 1'6 metres als 2 metres però consideren que aquest espai no és suficient per garantir el trànsit adequat dels vianants. 

El PP adverteix que la nova ordenança provocarà la pèrdua de 250 llocs de treball 

Pep Ignasi Aguiló, regidor del grup municipal del Partit Popular, ha argumentat que les terrasses són llocs públics de socialització i que eliminar-les provocarà un "Ghost Land", és a dir, un territori fantasma dins Ciutat.

Així mateix, també ha recordat que l'eliminació d'aquestes terrasses suposarà eliminar el 2,5% de llocs de treball per terrassa, és a dir, que 250 persones podrien quedar-se sense feina per aquesta nova ordenança.

La regidora Aurora Jhardi, tinent de batle de l'Àrea de Funció Pública, ha respost que no totes les terrasses són adequades i que per aquest motiu hi ha d'haver una regulació. Per això la nova ordenança vol alliberar alguns espais de l'explotació, perquè no tots els espais estiguin destinats al consum.

Ciutadans diu defensar els restauradors 

Patricia Conrado, regidora de Ciutadans, ha explicat que totes les al·legacions que han presentat a l'ordenança han estat rebutjades per l'equip de govern municipal. A més, ha recordat que l'esmentada norma perjudicarà molt els restauradors, "potser els vianants guanyaran un metres per transitar, però els restauradors hauran d'acomiadar treballadors", ha declarat.

Conrado també ha volgut recordar que la nova ordenança de la via pública no compta amb el consens de totes les parts implicades. Segons la portaveu, 751 llicències es poden veure afectades per aquesta nova ordenança i això suposarà grans perjudicis econòmics per al sector de la restauració. 

Model de barri diversificat 

La tinent de batle Aurora Jhardi ha defensat que la nova ordenança de la via pública vol que l'espai dels barris no sigui eclipsat per les terrasses i els bars, sinó que també hi tinguin cabuda els petits negocis i els comerços, que també donen vida als barris.

Jhardi ha declarat  que ara s'obren 30 dies hàbils per a les al·legacions d'entitats i associacions de veïns. Es preveu que entre els mesos de juny i juliol ja es pugui aprovar la nova ordenança. 

La tinent de batle ha volgut mostrar el seu agraïment a totes les parts implicades i ha afegit que "confia que la tasca que s'està fent ens conduirà a aprovar aquesta ordenança amb el màxim consens possible". 

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF