Societat 26/01/2019

Oposició a l’alberg d’Eivissa, un filó electoral?

Podem se suma als que estan en contra de la nova ubicació

I. S.
3 min
Oposició a l’alberg d’Eivissa. Un filó electoral?

EivissaDes de la presentació del projecte del nou Centre d’Acolliment Municipal per part de l’Ajuntament de Vila i després de l’organització d’un sector del veïnat del barri de l’Eixample -majoritàriament format per comerciants- en contra de la ubicació d’aquest Servei d’Acolliment, diferents partits polítics s’han manifestat en contra de la decisió del Consistori. En un ple del 2016, es varen rebutjar dues mocions: una d’EPIC, en què el regidor Toni Vilallonga demanava la retirada d’aquest projecte, i una altra del Partit Popular que defensava que es negociàs amb els veïns de la zona.

Consulta ciutadana

EPIC Eivissa va proposar també que es fes una consulta a veïns i comerciants de la zona, “tenint en compte les més que probables incidències que pot causar”, i va assegurar que construir aquesta instal·lació podia acabar generant “un gran efecte crida”, la qual cosa, en opinió de Toni Vilallonga, podria “incrementar sensiblement els perjudicis a veïns i comerciants”.

També la nova coalició Proposta per Eivissa ha plantejat destinar l’edifici en qüestió a Protecció Civil o a altres usos consensuats amb l’Associació de Veïns del barri. Aquesta proposta arribava només uns dies després que el candidat del PP a l’alcaldia de Vila, Josep Vicent Marí Bosó, asseguràs que si el seu partit guanya les eleccions, l’alberg no se situarà al carrer Vicent Serra i Orvay. Davant aquestes declaracions, el primer tinent d’alcalde i responsable de Benestar Social a l’Ajuntament d’Eivissa, el regidor de Guanyem Joan Ribas, responia a les xarxes socials qualificant de populistes les declaracions de Bosó.

Però la sorpresa política relacionada amb aquest assumpte arribà de la mà de Podem Eivissa. El seu precandidat a l’alcaldia, el diputat autonòmic Aitor Morrás, també se sumà al rebuig de la ubicació de l’alberg uns dies després que un periòdic local fes una enquesta al voltant de la localització del centre en la qual la proposta de l’Ajuntament guanyà per un marge escàs enfront de la proposta de ressituar l’espai.

Per justificar la seva posició, Morrás argumentava que el projecte “naixia petit”, al·ludint a les 15 places projectades en la fase inicial. Les declaracions de Morrás atenien, segons assegurà, a la decisió de l’executiva de Podem a Vila. No obstant això, el posicionament no va ser consensuat ni amb l’executiva insular, ni amb l’autonòmica, des d’on, segons fonts del partit, s’hi mostren en desacord.

Una cosa més paradoxal és que precisament el grup polític de Joan Ribas és Guanyem, format, entre d’altres, per membres d’Esquerra Unida, els quals en les pròximes eleccions municipals concorreran amb la formació morada, una coalició que previsiblement encapçalarà Morrás. Els pròxims companys de llistes es mostren totalment a favor del projecte del nou SAM i les declaracions del precandidat a l’alcaldia de Podem han caigut com un gerro d’aigua freda a EU.

Sembla que tant PP com EPIC o Proposta per Eivissa tenen clar que els possibles votants estaran satisfets en l’oposició a aquest projecte. De tota manera, caldrà esperar per conèixer si la decisió de Podem a Vila sortirà o no rendible electoralment en els pròxims comicis i si el seu perfil d’electorat estarà d’acord amb la posició de la seva formació en un assumpte urgent del qual depèn que persones de l’illa en situació de precarietat puguin allotjar-se temporalment.

stats