Societat 29/07/2019

Com serà aquest mes d'agost?

No hi ha cap nova onada de calor a la vista. La setmana que ve podria refrescar clarament

Marc Gassó/miquel Bernis
2 min
Mapa d'anomalies de precipitació pel proper mes d'agost / NOAA

BARCELONADesprés d'una primera part de l'estiu amb una calor molt difícil de suportar, l'equador de la canícula és un bon moment intentar entreveure possibles tendències de temps de cara a les setmanes de que venen. A curt termini aquesta setmana hi haurà alguns canvis de temps i de masses d'aire que faran que la calor no sigui tan forta com la setmana passada. En general fins al cap de setmana que ve la majoria de dies seran de calor d'estiu, però sense excessos. Demà s'ecaparan alguns xàfecs puntuals, i dijous probablement torni a ser un dia una mica insegur, però no hi ha cap tongada de tempestes com la de dissabte.

Caldrà posar atenció a un possible canvi de temps que els dos grans models de previsiója insinuen avui de cara a la setmana que ve. Ente dimarts i dimecres podria arribar una tongada de xàfecs que afecti força comarques i que provoqui una refrescada tant o més clara que la d'aquest cap de setmana. Calrà seguir-ho.

Probabilitat de precipitacions a Barcelona de cara als pròxims 15 dies

A més llarg termini els models estacionals de l'agència nord-americana NOAA ens donen una aproximació del que podria passar aquest mes d'agost. Segons aquests mapes, en el primer de temperatures ('T2M anomalies') podem veure com a Catalunya hi predomina el color blanc amb una mica de blau cel, igual que a gran part d'Europa. Aquesta tonalitat es tradueix en la probabilitat que l'agost estigui entre 0,5ºC i 1ºC per sota de la mitjana climàtica al Pirineu més occidental i potser també a Ponent, on predominen les taques més blaves, però a la resta, seria normal. És a dir, farà calor, típica d'agost, però potser no patirem les onades de calor que hem tingut durant el juny i el juliol.

Mapa d'anomalies de temperatura per aquest proper agost / NOAA

D’altra banda, si ens posem a analitzar el mapa de precipitacions ('prec anomalies') per al mes d'agost, veiem com apareixen coloracions similars al mapa d'anomalies tèrmiques. Gran part de Catalunya queda dins la mitjana climàtica i cap al Pirineu occidental i Ponent hi apareix una lleugera anomalia positiva. Aquest fet es tradueix en un augment d'un 20% a un 40% de les precipitacions respecte a la mitjana climàtica. És a dir, si la mitjana de precipitacions del mes d'agost a Lleida és de 35 litres/m2, doncs en podrien caure de 40 a 55 aproximadament.

També l'Agència Espanyola de Meteorologia elabora una pronòstic estacional prenent com a base la combinació de diferents models, i en aquest cas la previsió és que hi ha un 45% de possibilitats que els tres pròxims mesos siguin més càlids del normal, i només un 20% que sigui més fresc del que tocaria. No hi ha cap tendència clara sobre les precipitacions.

stats