Societat 30/09/2015

Les ofertes d’oci que tornen els adults a la infància

Piscines de boles, campaments o quaderns d’estiu són algunes de les propostes per a grans amb ganes de tornar a ser criatures

Selena Soro
5 min
Les ofertes d’oci  que tornen els adults a la infància

Barcelona“La joventut no pot saber què és sentir-se vell, però els vells són culpables si obliden què és ser jove”, li diu Albus Dumbledore -director de l’escola de màgia i bruixeria Hogwarts- a Harry Potter, un dels personatges de literatura infantil i juvenil més famosos. Una de les grans tendències en oci aquest 2015 ha sigut aquesta voluntat de no oblidar què és ser jove i, sobretot, què és ser nen. Piscines de boles, campaments d’estiu i llibres per acolorir: aquests són alguns dels hits que proposen als adults recuperar l’infant que porten dins.

Llibres per acolorir

Les propietats terapèutiques són similars a la meditació

Les llibreries s’han omplert aquest any d’una peculiar oferta: llibres per acolorir destinats a adults. Els prestatges novaiorquesos n’anaven plens l’any passat, i el fenomen ha acabat arribant també a l’Estat. Verónica Fajardo, editora d’ Arte Terapia (Ediciones B), explica l’èxit d’aquesta proposta: “Crec que fins ara els adults no havien pensat que podien tornar a acolorir. Ara han vist que poden fer-ho i que ho gaudeixen molt”. Segons Fajardo, acolorir té múltiples beneficis terapèutics: “Et poses davant d’un quadern, agafes els teus llapis de colors i comences a donar vida a la imatge que tens al davant. I continues. Ara un tros, ara un altre i ara un més. I de sobte t’adones que fa una estona que no penses en res”. Per a aquesta editora, pintar té el mateix efecte terapèutic que un sudoku o uns mots encreuats: “Et fan sortir de tu mateix, et fan no pensar, és com meditar activament”. “A qui no li agradaria tornar a la infància, lliure de veritables preocupacions? A la possibilitat d’acolorir, no per obtenir res, sinó perquè sí?”, es pregunta. Fins i tot un dels grans mestres de l’humor gràfic, Forges, ha publicat el seu propi llibre per acolorir. “ Coloréitor ens ofereix un remei innovador i molt eficaç contra l’estrès que acumulem al llarg del dia”, diu el pròleg del llibre, escrit pel psicòleg Luis Rojas Marcos, que sentencia: “Forges utilitza la capacitat dels éssers humans, tan natural com meravellosa, de crear i expressar -a través de dibuixos i colors- imatges del que és tangible i invisible”.

Una il·lustració d’'El gran libro para colorear' (Edicions B)

Quaderns d'estiu

Els quaderns de vacances i els llibres d’adhesius, tendència

Una proposta similar als llibres per acolorir són “els quaderns de vacances per a adults”. Així es presenten al món la sèrie de llibres Blackie Books, de l’il·lustrador Cristóbal Fortúnez, que prometen als lectors “més de 100 hores d’insòlit aprenentatge”. Entre els més de 150 exercicis que proposa aquest peculiar quadern hi ha resoldre un laberint per ajudar a escapar el Toro de la Vega, preparar els còctels preferits dels escriptors, ensenyar ortografia a Paquirrín o desxifrar les postures del Kama Sutra.

Per a la firma de moda Dior, que les vacances s’hagin acabat no és impediment per oferir als seus seguidors un entreteniment digne de la infància. En l’edició de setembre de la revista V, la marca presenta als lectors la seva nova col·lecció de maquillatge d’una manera molt peculiar: els ofereix la possibilitat de jugar amb les models com si formessin part d’un llibre d’adhesius i poden triar el color del pintallavis, el tipus de maquillatge, la quantitat de rímel que han de dur. Tot, amb adhesius.

La National Gallery de Londres també en té un -el ven online - amb més de cent adhesius, que inclouen grans obres d’art de totes les èpoques, com ara Els gira-sols, de Vincent van Gogh, i Venus i Mars, de Sandro Botticelli.

Els adults també poden fer deures a l’estiu

Una piscina de boles

El valor del joc guanya terreny també en l’àmbit laboral

L’agència creativa Pearlfisher, amb seu a Londres i ara també a Nova York, té un despatx molt peculiar a les seves oficines britàniques: una piscina de boles amb 81.000 pilotetes de color blanc oberta als treballadors i també al públic general. Pearfisher ja ha rebut 15.000 sol·licituds de reserva de particulars que volen passar-hi una bona estona. Més de 2.000 persones estan en llista d’espera. Segons explica l’empresa a l’ARA, sovint hi celebren les reunions. “Molts estudis demostren que jugar aporta beneficis extraordinaris per al pensament creatiu”, assenyalen des de Londres. La piscina de boles, que s’ha batejat amb el nom de JumpIn!, és una oferta d’oci gratuïta, però l’empresa suggereix donatius de cinc dòlars perquè Pearlfisher pugui portar més piscines d’aquest tipus a altres ciutats i “seguir conscienciant la gent del poder transformador del joc”.

Marxem de colònies

Les escapades de desconnexió digital triomfen als EUA

“El lloc on els adults s’escapen, desconnecten i tornen a ser nens”. Aquest és un dels atractius amb què es presenta Camp Grounded, una iniciativa als Estats Units que ofereix als adults tornar a gaudir de les colònies i els campaments d’estiu de la infància. Tenen campaments a Nova York, Texas, Califòrnia, Washington... i al Japó. No els falta de res: tallers, jocs a l’aire lliure, manualitats, tir amb arc, escalada, àpats al costat de la foguera... Només hi ha una condició per poder ingressar durant uns dies en algun d’aquests campaments: deixar el mòbil a l’entrada. “Junts crearem una comunitat on els diners i els càrrecs tenen poc valor... mentre que la individualitat, l’expressió d’un mateix, l’amistat i crear records a l’aire lliure el tenen tot”, proclamen des de Camp Grounded. La pròxima cita l’han fixada a Texas, del 9 al 12 d’octubre.

Durant tot l’any, a més, tenen un ventall de propostes que van des d’un retir tecnològic -un digital detox -, retirs i coaching per a empreses o tallers i conferències motivacionals. L’objectiu final de totes aquestes opcions, diuen des de l’empresa, és aconseguir “desconnectar per reconnectar”.

Les colònies per a adults triomfen als EUA

Detectius i escapistes

Els misteris i els jocs d’enginy s’han fet un forat a Catalunya

Ni el professor Mora, ni la senyora Celeste, ni la senyoreta Amapola hi participen, però la dinàmica s’assembla a la de l’històric Cluedo: s’ha comès un crim i cal trobar el culpable. Tot Jugar és una empresa catalana que organitza jocs d’enginy i habilitat a gran escala: a través de trobar pistes i interaccionar amb diversos personatges enmig del carrer, construeixen un trencaclosques perfecte per als amants de les històries de detectius.

Una idea similar l’ofereixen les sales d’escapisme, una proposta d’oci que a Catalunya ha crescut molt aquest any i que arrenca amb un repte aparentment senzill: sortir d’una habitació qualsevol. Cada sala, però, té una història particular al darrere, i per sortir-ne cal desxifrar tots els enigmes, jocs i trencaclosques que n’impedeixen la sortida. Al blog Escape room lover es pot trobar una àmplia llista de totes les sales d’escapisme a Catalunya, una activitat ideal per fer en grup.

L'empresa Tot Jugar organitza jocs d’enginy
stats