Els projectes d'obra a les Balears cauen un 6% durant el 2020

Menorca és l'illa que en registra la major baixada, amb un 12%, mentre que a les Pitiüses creixen un 1%

El nombre d'obres a les Balears han caigut un 6% durant el 2020 i se n'han visat un total de 5.224. Aquesta és una de les conclusions més rellevants d'un estudi del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears ( COAIB ) sobre l'activitat de la construcció i rehabilitació a les Balears durant el 2020. "La pandèmia  del covid-19  va provocar un descens generalitzat de l'activitat durant l'any passat, però no ha fet més que accentuar la tendència negativa que ja existia el 2019, a més d'influir en la tipologia i importància de les obres", ha destacat la degana del  COAIB , Marta Vall-L losera , durant la presentació de l'informe.

En concret, l'illa que en registra la major caiguda és Menorca, on han davallat un 12%. Per darrere se situa Mallorca, amb un retrocés d'un 6%. Per contra, a Eivissa i Formentera ha crescut un 1%. Els arquitectes destaquen que la construcció d'habitatge plurifamiliar lliure s'ha estancat durant el 2020 i que en aquests moments a les Balears "vivim el període amb menys creació d'habitatge nou de la nostra història recent", ha dit Vall- Llosera .

On més es veuen els efectes econòmics és en el pressupost de les obres, que ha caigut un 15% i en la superfície, que també ha davallat un 18%. L'exemple més destacat  són  els projectes de reforma en el sector hoteler, que han baixat un 24%, i el seu pressupost, un 44%. "La majoria de la planta hotelera ja  està reformada i pensàvem que l'habitatge plurifamiliar podria arribar a substituir el nombre de projectes per equilibrar les dades finals, però no ha estat així", ha afegit el president de la demarcació de Mallorca del  COAIB , Joan Cerdà.

Amb vista al 2021, els arquitectes consideren que seria necessari "acollir-se a les ajudes europees", ja que aquesta injecció de capital "permetrà invertir en la rehabilitació d'habitatges i generar llocs de feina", segons han apuntat els arquitectes. Per altra banda, Vall-Llosera ha insistit en la necessitat de recuperar habitatge "a un preu assequible" i ha lamentat que amb la crisi "l'accés al finançament serà més difícil".

EDICIÓ PAPER 23/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF