Societat 01/08/2020

L’obertura de ports i aeroports fa reaparèixer el covid-19 a Menorca

La tornada del turisme i l’arribada de menorquins que vivien a fora coincideix amb l’aparició de nous brots a l’illa

Ivan Martín
4 min
L’obertura de ports 
 I aeroports fa reaparèixer 
 El covid-19 a Menorca

MaóA Menorca es viu amb preocupació l’augment de casos positius per contagi de covid-19, una situació que coincideix amb l’aixecament, per part del govern espanyol, del veto a les operacions aèries comercials regulars i amb la recuperació -tímida- del turisme. Després de 43 dies sense contagis, una parella menorquina que venia de Bolívia -i abans d’aterrar a Maó havia fet escala a Madrid i a Palma- va fer saltar l’alarma el 19 de juny: el coronavirus havia tornat a l’illa. El mateix dia que s’anunciava aquest cas, rebia l’alta el darrer pacient ingressat per la covid-19 a l’hospital Mateu Orfila de Maó.

És evident que la infecció ha tornat a venir de fora. La condició d’illa, que va ajudar Menorca a blindar-se durant l’estat d’alarma, la deixa ara indefensa davant l’arribada de milers de visitants, necessària per recuperar mínimament l’activitat econòmica. Pocs dies més tard que es notificàs el contagi que ha marcat l’inici de la segona fase del coronavirus a l’illa, el 24 de juny, una parella jove que vivia als Estats Units i havia decidit tornar a Menorca, per feina, també va donar positiu. Havien anat amb avió fins a Barcelona i varen arribar amb vaixell. Els rastrejadors de la Conselleria de Salut no varen trobar cap contacte estret infectat ni en el cas de la primera parella ni en el d’aquesta segona. Però la dinàmica de casos importats es va trencar el 29 de juny, quan una dona de 79 anys que no havia tingut relació amb cap de les dues parelles es va assabentar que estava contagiada amb covid-19.

El primer brot del virus detectat a l’illa en aquesta segona fase es va trobar el 9 de juliol. Era una família de Múrcia allotjada en un apartament de Ciutadella: el pare, la mare i un dels dos fills varen donar positiu. Els varen traslladar a l’hotel Pont, per aïllar-los, a la urbanització d’Arenal d’en Castell (es Mercadal). El segon brot també va saltar a Ciutadella, el 17 de juliol; un home, la seva dona i el seu fill varen donar positiu. Ell, que va haver d’ingressar al Mateu Orfila, era treballador d’un dels cementeris de la ciutat i la notícia es va escampar aviat per l’illa. El cementeri va tancar durant dos dies, per desinfectar-lo, i es varen haver de fer una quarantena de proves PCR a la resta de treballadors, als de la brigada municipal i fins i tot a agents de la Policia Local.

El tercer brot -amb cinc afectats, dos dels quals amb símptomes- correspon a l’àmbit de les relacions socials, segons fonts de l’IB-Salut. Es va notificar aquest dimecres i s’haurien infectat en un àpat comú.

Transmissió comunitària

Els darrers dies han transcendit tres casos que deixen clara la consciència ciutadana sobre la facilitat amb la qual es pot arribar a la transmissió comunitària del covid-19. El primer a aparèixer, el 18 de juliol, va ser el d’una treballadora d’un hotel a la urbanització de Son Bou, a Alaior. La direcció de l’establiment decidí aïllar les 14 persones que havien mantingut contacte amb ella mentre els feien les proves. Després de dues analítiques negatives, s’ha comprovat que, per ara, s’ha evitat la transmissió.

Un altre treballador, en aquest cas del restaurant El Rais de Maó, provocà que l’empresa que n’és responsable tancàs aquest establiment i un altre que té, provisionalment, per “responsabilitat”, segons explica un dels propietaris, Oriol Castells. La detecció del contagi es va fer per casualitat. Varen fer la prova al treballador abans que l’operassin per un atac d’apendicitis. El restaurant activà el protocol d’actuació i es varen fer 18 PCR, totes negatives. “Aplicam totes les mesures preventives que dictaminen les autoritats sanitàries i un estricte pla que inclou la presa de temperatura de tots els empleats”, assenyala Castells. Hotels, restaurants i fins i tot un Club Hípic han quedat paralitzats pel coronavirus. El darrer cas que amenaça la convivència social és precisament el contagi de dos monitors d’una escola d’estiu del Club Hípic Haras del Mar, a Maó. Varen contagiar-se en un dinar en una casa particular a través d’una barcelonina que passava uns dies a l’illa. S’han fet proves PCR a 9 treballadors, però no als 70 infants que atenen els monitors del club cada setmana. “Segons les directrius sanitàries, en tractar-se d’una activitat a l’aire lliure, sense contacte físic i amb mesures de protecció, no existeix risc de contagi per a cap dels nostres alumnes”, explica la propietària del club, Sonsoles Yebra.

El gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Romà Julià, explica que esperaven un escenari com l’actual i es mostra tranquil, perquè creu que els contagis que s’estan produint són irregulars. “El que és una anomalia són els 43 dies sense nous positius, i no estam especialment preocupats perquè, malgrat patir dies amb tres o quatre contagis, aquesta tendència no es repeteix els dies següents”. Al tancament d’edició, hi ha 16 casos actius de covid-19 detectats a Menorca, on des del principi de la pandèmia s’han infectat 140 persones i n’han mortes 14.

Julià diu que no es poden fer diferències entre residents i turistes. “Hi ha gent de fora que fa molts dies que és aquí i que han pogut contagiar-se a l’illa, o bé residents als quals s’ha transmès el virus”, afirma. De tota manera, el responsable de l’IB-Salut a Menorca recorda que el sistema insular està preparat: “Tenim més mecanismes de detecció i rastreig que en la primera onada, i també cal valorar que els ingressos a l’hospital han disminuït considerablement, igual que les entrades a l’UCI”.

stats