Una nova DANA posa en alerta la Mediterrània per pluges torrencials

L'Aemet ha activat per a aquest dimarts l'avís taronja per precipitacions molt fortes i torrencials a les Balears, Catalunya i Castelló

L'arribada d'una DANA pel sud-oest peninsular, que s'anirà desplaçant cap a la Mediterrània, afavorirà la formació de pluges torrencials en nombrosos punts de les Balears, Catalunya i el País Valencià. Les majors acumulacions es preveuen des d'aquest dimarts al nord-est de Catalunya, on es podria arribar als 300 litres per metre quadrat, mentre que a la resta de Catalunya, el nord del País Valencià i les Illes, les pluges superaran els 150 litres per metre quadrat, segons ha informat l'Aemet.

Davant aquesta situació, s'ha activat per a aquest dimarts l'avís taronja (risc important) per pluges molt fortes i torrencials a les Balears, Catalunya i Castelló, on es preveu una precipitació acumulada de 60 litres per metre quadrat en una hora. 

La Direcció General d'Emergències i Interior del Govern ha recomanat extremar les precaucions en els desplaçaments per carretera. També evitar els llocs on pugui haver-hi despreniments de branques, murs i parets, tanques publicitàries i cornises, així com no travessar zones inundades i torrents ni a peu ni amb vehicle; no apropar-se a passeigs marítims, espigons o penya-segats i assegurar l'amarratge de les embarcacions.

A Aragó, Albacete, Alacant i València i a Múrcia hi ha avís groc per tempestes i precipitacions que deixaran 20 litres per metre quadrat en una hora. Per a dimecres encara es preveuen pluges intenses al nord-est de Catalunya i el Cantàbric oriental; aquesta jornada encara persistiran els avisos taronja per fortes pluges a les Illes, Barcelona, Girona i Tarragona. L'Aemet adverteix, a més, de la formació d'un temporal marítim entre la Península i les Balears, que s'estendrà als litorals i les zones costaneres, sobretot al llarg de dimarts i dimecres.

A partir de dijous és probable que la DANA encara resti a l'àrea mediterrània, i persistirà la inestabilitat a les Balears, així com al Cantàbric oriental, encara que amb tendència ja a disminuir a poc a poc.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF