Societat 02/11/2021

El nou Pla General de Palma aspira a multiplicar per vuit l'habitatge social en 20 anys

L'Ajuntament de Palma pretén que els habitatges assequibles passin de ser 1.500, un 1% del total, a més de 10.000, un 5,6%

3 min
Vista aèria de Palma

PalmaEl nou Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Palma té un objectiu ambiciós: multiplicar per vuit l'habitatge social en 20 anys, una fita que no ha assolit mai encara cap ciutat de l'Estat. Així ho ha explicat la regidora de Model de Ciutat, Habitatge i Sostenibilitat, Neus Truyol, aquest dimarts en una roda de premsa. D'aquesta manera, els habitatges assequibles passarien de ser un 1% del conjunt total que representen actualment (unes 1.500) a un 5,6% (més de 10.000), ha detallat Truyol.

Amb aquesta i altres mesures, Cort pretén revertir les "dificultats d'accés a l'habitatge que pateix la gent que viu a Palma", ha assenyalat la regidora. "El preu de l'habitatge ha pujat més d'un 50% els darrers sis o set anys. Fins i tot, aquest darrer any de crisi econòmica els preus de lloguer han pujat més d'un 9% a Ciutat", ha advertit Truyol.

Per això, el nou PGOU –aprovat en el darrer ple de l'Ajuntament– també redueix el sòl urbanitzable al mateix temps que amplia un 47% el que haurà de ser d'ús residencial, ha explicat l'edil, la qual cosa "suposa un 82% més d'habitatges". Però la principal novetat és que "una de les normes del nou pla és que en aquests nous urbanitzables hi ha d'haver com a mínim un 47% d'habitatges que siguin en règim de protecció", la qual cosa implica que tindran "un preu assequible fixat per l'Administració pública".

Habitatge públic per fer front a l'emancipació

A més, la meitat hauran de ser de lloguer. “Per tant, cream una doble norma per garantir que els preus siguin assequibles. Això és una dinàmica que ja s’ha estudiat i que s’està desenvolupant a altres territoris”, ha apuntat la titular de Model de Ciutat. En la mateixa línia, el PGOU "recull la possibilitat de delimitar zones de tanteig i retracte per poder adquirir habitatge públic", ha comunicat la membre de l'equip del govern municipal.

Tot plegat pretén ajudar a les "dinàmiques d'emancipació dels joves", ha apuntat Truyol. El Pla General inclou "una anàlisi demogràfica" per calcular "la població que s'haurà d'emancipar en els propers 20 anys", la qual "requerirà gairebé 30.000 habitatges". En aquest sentit, la regidora ha recordat que "és molt important tenir recursos per engegar polítiques públiques en matèria d'habitatge".

Com a exemple del funcionament d'aquesta normativa, Truyol ha explicat el cas de Son Güells. "Té una superfície de 340.000 metres quadrats i s'ha marcat una densitat de 59 habitatges per hectàrea, perquè també volem que hi hagi zones verdes o equipaments públics. En aquest espai es preveu construir 2.030 habitatges, 1.137 dels quals hauran de ser de protecció pública i el 53%, de lloguer, 568 en total", ha exposat l'edil.

De local a habitatge protegit

Una altra de les necessitats que preveu cobrir el Pla és la mescla d'usos dels barris davant la tendència dels darrers anys d'expansió immobiliària. Per això, la nova normativa defineix com a eixos d'activitat econòmica tots els carrers de 20 metres d'amplada, en els quals "almenys un 60% dels edificis han d'estar destinats a l'activitat econòmica", ha indicat Truyol. Pel que fa a la resta de carrers, "es pot demanar un canvi d'ús de local a habitatge, però aquest ha de ser protegit, haurà de tenir un preu taxat i no podrà estar sotmès a l'especulació immobiliària".

Quant a la sostenibilitat, la titular de Model de Ciutat ha informat d'algunes de les mesures que recull el Pla. "Els nous sòls urbanitzables i de transformació urbana hauran de tenir mecanismes per ser autosuficients energèticament i han de tancar el cicle de l'aigua aprofitant les pluges", ha avançat.

Sostenibilitat energètica i hidrològica

Així, les noves construccions "hauran de tenir sistema de producció i autoconsum d'energies renovables, així com tota la tecnologia perquè un edifici sigui eficient energèticament i tingui el consum més baix possible", ha afegit. Pel que fa al pla hidrològic, s'estableix que les noves edificacions hauran de tenir "cobertes verdes que, en lloc d'abocar l'aigua de pluja al carrer, permetran aprofitar-la retenint-la, de manera que el sistema intern de l'edifici la pugui utilitzar".

stats