Societat 13/05/2021

El nou edifici del SOCIB estarà enllestit en dos anys

La construcció tindrà un cost de 8,2 milions d'euros

2 min
El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, i la presidenta del Govern, Francina Armengol

PalmaEl Sistema d'Observació i Predicció Costaner (SOCIB) tindrà un nou edifici al Moll Vell de Palma a partir de 2023, per al qual hi ha un pressupost de 8,2 milions d'euros. El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque; la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez; la presidenta del Govern, Francina Armengol i el director del SOCIB, Joaquim Tintoré, han presentat la nova seu, la qual formarà part del pol marí que la presidenta vol impulsar al Moll Vell. Jovina Sierra Arquitectos ha dissenyat l'edifici, que podrà acollir uns 100 treballadors, i permetrà treballar de manera individual i cooperativa. La seu tindrà tres plantes i un soterrani de més de 700 metres quadrats cadascuna.

Tintoré ha destacat que el SOCIB és "un referent en la predicció i observació de l'oceà". Per la seva part, Rosa Ménéndez ha valorat que aquesta infraestructura aporta dades "en temps real", útils tant per als investigadors com per a la indústria marina i pesquera. A més, la presidenta del CSIC ha subratllat la importància d'aconseguir "un oceà saludable" en la lluita contra el canvi climàtic.

Imatge de com serà el nou edifici del SOCIB en el Moll Vell

D'altra banda, Pedro Duque ha considerat que, després que "el sistema actual fallàs per protegir-nos de la pandèmia", cal "generar més coneixement i tecnologia". "El canvi climàtic és un risc notable, i suposa un perill per a les costes de les Illes Balears. Per això el paper d'una instal·lació com el SOCIB és important", ha comentat. Duque ha insistit en l'aposta per "la ciència i la innovació" i ha indicat que el pressupost per a investigació, desenvolupament i recerca serà un 3% del PIB espanyol l'any 2030.

Durant la seva intervenció, Armengol ha assegurat que la voluntat del Govern és "ser coneguts al món per ser els millors investigant el nostre medi marí". La presidenta també ha fet referència als efectes del canvi climàtic, i ha subratllat "la fragilitat de la nostra terra i el nostre oceà, que és on hi ha la nostra diversitat més gran". "La innovació ha de ser una aposta clau d'aquesta comunitat autònoma", ha continuat, a més de destacar el paper que tindrà en aquest àmbit el pol marí. "La innovació ha d'estar present a tots els àmbits de la nostra vida quotidiana", ha afegit.

Manca d'inversió

Cal recordar que les Illes Balears varen ser el 2019 la tercera comunitat autònoma que va invertir menys en recerca i desenvolupament, un 0,4% del PIB –134,2 milions d'euros–, només per davant de La Rioja i Cantàbria. "Cal una evolució, però s'està produint", ha dit Duque. "Amb els fons europeus hi ha una oportunitat de continuar", ha reblat.

Armengol ha apuntat que el Govern és conscient "que queda molt camí per recórrer", encara que ha destacat l'increment "d'un 50%" del pressupost en investigació "des de la legislatura passada". A més, la presidenta ha fet una crida a les empreses perquè "apostin per la innovació i no perdin el carro".

stats