Societat 04/08/2019

Només un 10% dels ciutadans de les Illes qualifiquen la situació econòmica de manera positiva

A més, segons el Baròmetre del CIS, el 9,1% dels illencs pensa que l'evolució serà millor d'aquí a un any, la meitat de la mitjana estatal

Carles Tudurí
2 min
Només un 10% dels ciutadans de les Illes qualifiquen la situació econòmica de forma positiva

PalmaEl darrer Baròmetre del CIS detecta cert pessimisme entre els ciutadans de les Illes en relació amb la situació econòmica espanyola. Només un 1,5% dels balears consideren que l'estat de l'economia és molt bo i un 9,1% el considera bo. En canvi, un 51,5% pensa que la situació és regular, un 27,3% dolenta, i un 9,1%, molt dolenta. Un 47,3% dels espanyols comenten que és regular, un 30,9%, negativa, i un 11,7%, molt negativa, resultats similars al de la nostra comunitat.

Un 18,2% dels residents de les Illes pensen que la situació és millor que fa un any, mentre que el 17,7% respon el contrari. La gran majoria, un 60,6%, opinen que no hi ha hagut canvis.

Sobre les expectatives per d'aquí a un any, els illencs es mostren més pessimistes que la mitjana estatal. Un 9,1% consideren que la situació millorarà, davant el 18,2% dels espanyols. Per contra, només un 12,1% pensa que anirà pitjor, molt menys que el 23% de mitjana estatal. Destaca que el 32,8% dels illencs no es pronuncia sobre el tema, davant el 16% estatal.

És probable que la situació política incideixi en aquest estat d'opinió. Així, només un 1,5% diuen que és molt bona i un 6,1%, que és bona. Per contra, un 31,1% la qualifiquen de dolenta i un 19,7%, de molt dolenta. De la resta que ha contestat, un 36,4% la troba regular. Un 15,2% destaca que ha millorat en un any i el 28,8%, que ha empitjorat. Per d'aquí a un any, pràcticament sumen el mateix els que pensen que millorarà que els altres.

Problemes principals

Pel que fa als problemes principals, un 33,3% destaca l'atur com a primera opció. La situació política (10,6%), la qualitat de la feina (9,1%) i la corrupció (9,1%) se situen a continuació. Crida l'atenció que el percentatge de balears preocupats pel tema de la qualitat de la feina tripliqui l'índex estatal, que és només del 3%.

L'habitatge només és anomenat com a problema principal per un 3% de residents de les Illes, tot i que molt per damunt del valor de la resta de l'Estat, un 0,4%. Quan es demana sobre els problemes que afecten els enquestats, sí que un 7,6% parla de l'habitatge a les Balears i un 1,7% a tot l'Estat.

stats