Només un 10% dels ciutadans de les Illes qualifiquen la situació econòmica de manera positiva

A més, segons el Baròmetre del CIS, el 9,1% dels illencs pensa que l'evolució serà millor d'aquí a un any, la meitat de la mitjana estatal

El darrer Baròmetre del CIS  detecta  cert  pessimisme  entre els ciutadans de les Illes en relació amb la situació econòmica espanyola. Només un 1,5% dels balears consideren que l'estat de l'economia és molt bo i un 9,1% el considera bo. En canvi, un 51,5% pensa que la situació és regular, un 27,3%  dolenta,  i un 9,1%, molt  dolenta . Un 47,3% dels espanyols comenten que és regular, un 30,9%,  negativa,  i un 11,7%, molt negativa, resultats similars al de la nostra comunitat.

Un 18,2% dels residents  de les Illes pensen que la situació és millor que fa un any, mentre que el 17,7% respon el contrari. La gran majoria, un 60,6%, opinen que no hi ha hagut canvis.

Sobre les expectatives per d'aquí a un any, els illencs es mostren més  pessimistes  que la mitjana estatal. Un 9,1% consideren que la situació millorarà, davant  el 18,2% dels espanyols. Per contra, només un 12,1% pensa que anirà pitjor, molt menys que el 23% de mitjana estatal. Destaca que el 32,8% dels illencs no  es   pronuncia  sobre el tema, davant el 16% estatal.

És  probable que la situació política incideixi en aquest estat d'opinió. Així, només un 1, 5%  diuen que és molt bona i un 6,1%, que és bona. Per contra, un 31,1% la qualifiquen de dolenta i un 19,7%, de molt dolenta. De la resta que ha contestat, un 36,4% la troba regular. Un 15,2% destaca que ha  millorat  en un any i el 28,8%, que ha empitjorat. Per d'aquí a un any, pràcticament sumen el mateix els que pensen que millorarà que els altres.

Problemes principals

Pel que fa als problemes principals, un 33,3% destaca l'atur com a primera opció. La situació política (10,6%), la qualitat de la feina (9,1%) i la corrupció (9,1%) se  situen a continuació. Crida l'atenció que el percentatge de balears preocupats pel tema de la qualitat de la feina tripliqui l' índex  estatal, que és només del 3%.

L'habitatge només  és  anomenat com a problema principal per un 3% de residents de les Illes, tot i que molt per damunt del valor de la resta de l'Estat, un 0,4%. Quan es demana sobre els problemes que  afecten els  enquestats, sí que un 7,6% parla de l'habitatge a les Balears i un 1,7% a tot l'Estat.

EDICIÓ PAPER 12/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF