Societat 07/08/2021

Només un 1,2% dels usuaris de les residències ha tingut covid-19 des que començà la vacunació

Un 34,5% dels usuaris es va infectar durant el primer any de la malaltia, quan encara no hi havia vaccí, i un 18,2% dels contagiats va morir

3 min
Un home en una de les residències de gent gran de les Balears.

PalmaDesprés de cinc mesos sense cap contagi de covid-19 entre els usuaris de les residències de gent gran a les Balears, a mitjan juliol se’n varen tornar a detectar, coincidint amb l’inici de la nova onada. Les xifres varen començar a ascendir fins a superar els 80 casos. Tot i aquest nou pic, la vacunació ha fet que la situació en aquests centres sigui molt diferent: només un 1,2% dels usuaris de les residències s’ha contagiat des que aquest sector vulnerable va començar a rebre el vaccí al gener, una xifra ben llunyana del 34,5% de positius durant el primer any de la pandèmia.

Encara que les persones d’edat avançada que viuen en una residència tenen més probabilitats de contagiar-se, d’emmalaltir de manera greu i fins i tot de morir que les persones de la mateixa edat que viuen al seu domicili, des de Salut asseguren que la seva vacunació i la dels professionals que treballen en aquests centres ha disminuït considerablement la propagació de la infecció i, en conseqüència, la xifra de morts. 

Precisament, abans de començar la capanya de vacunació, un 18,2% dels contagiats va morir, mentre que en aquesta darrera onada s’han registrat tres morts, xifra que no arriba al 5% dels malalts. Això es deu al fet que aproximadament el 95% dels residents i el 90% dels professionals que treballen en centres de majors a les Balears ja ha rebut la pauta completa de vacunació.  

Tot i que encara no s’ha establert una relació entre la durada de la immunitat que proporciona el vaccí i els nous contagis, Salut explica que encara que les vacunes “tenen una alta eficàcia, aquesta no és del 100%”. A més, remarquen que hi ha factors, com les característiques de cada individu o l’aparició de noves variants del virus, que podrien fer que hi hagués casos d’infecció en persones que han rebut la pauta completa de vacunació. També asseguren que en el cas de les persones més vulnerables, com les que viuen a les residències, l’efecte de la vacunació “depèn més del grau d’immunitat poblacional que de l’individual”.

Davant aquest fet i amb l’objectiu d’arribar al màxim de gent, tots els illencs majors de 12 anys es podran vacunar sense haver de demanar cita prèvia a partir de dimecres dia 11 d’agost. Aquesta decisió s’ha pres arran de l’existència d’un grup de la població que encara no s’ha vacunat per mandra o perquè no vol fer el tràmit per reservar cita, segons explica la coordinadora de la campanya de vacunació a les Balears, Maria Eugènia Carandell. En aquest sentit, la coordinadora reconeix que hi ha unes 347 persones d’entre 67 i 69 anys que han rebutjat vacunar-se en reiterades ocasions. “És molt important no esperar al setembre, ara hi ha la possibilitat de fer-ho”, diu la tècnica. 

La situació a les residències 

Segons les darreres dades de la Conselleria de Salut, 67 usuaris i 54 treballadors de les residències de gent gran de les Illes tenen el contagi actiu. D’aquests, 34 són de Mallorca; 31, d’Eivissa, i 2, de Menorca. Encara que a la majoria de centres no se superen els deu casos, la situació més delicada la tenen la Llar de Calvià, (Mallorca), amb 23 residents i 7 treballadors contagiats, i Sa Residència (Eivissa), amb 26 usuaris i 8 treballadors positius en covid. Després de detectar-hi els brots, Salut va intervenir els dos centres.

Tercera dosi 

L’augment de casos dels darrers mesos ha fet que es posàs damunt la taula la necessitat d’una tercera dosi de la vacuna. L’OMS va demanar que no s’administràs, però països com França i Alemanya han anunciat que la posaran a partir del setembre. Espanya també n’ha admès la necessitat, però no ha concretat quan es podrà administrar.

Els anticossos contra el coronavirus duren set mesos com a mínim

Set mesos després d’infectar-se, una persona conserva el mateix nivell d’anticossos contra el covid, o fins i tot més. Aquesta és la conclusió principal d’un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), amb la col·laboració de l’Hospital Clínic de Barcelona. Els investigadors varen analitzar, entre el març i l’octubre del 2020, les mostres de 578 professionals sanitaris, mesurant-ne el nivell i tipus d’anticossos (IgA, IgM o IgG) enfront de sis antígens diferents del covid.

Els resultats indiquen que els anticossos IgG (inclosos els anticossos neutralitzadors) es varen mantenir estables al llarg de set mesos, cosa que confirma altres estudis recents. “De manera sorprenent, en el 75% de les persones es va veure fins i tot un augment d’anticossos IgG anti-Spike a partir de cinc mesos, sense evidència que haguessin estat reexposades al virus”, destaca la coautora sènior del treball, Gemma Moncunill, i afegeix que no es constatarrn reinfeccions entre els sanitaris que varen estudiar.

stats