Societat 11/04/2019

Noguera ofereix Palma com a refugi per a l''Alan Kurdi', però és impossible que el vaixell hi arribi

Els 62 rescatats que hi ha a bord necessiten urgentment assistència humanitària

Maria Llull
2 min
Imatge d'arxiu del vaixell de rescat de l'ONG alemanya Sea Eye, 'Alan Kurdi'.

PalmaEl batle de Palma, Antoni Noguera, s'ha dirigit per carta aquest dijous a la presidenta del Govern, Francina Armengol, per oferir Palma com a port refugi del vaixell de rescat 'Alan Kurdi', de l'ONG alemanya Sea Eye, el qual es troba a prop de Malta amb 62 refugiats a bord. Noguera ha instat la cap de l'Executiu a gestionar l'autorització del govern d’Espanya. El problema és que la situació de l''Alan Kurdi' és tan crítica que no hi ha temps material perquè aquest vaixell pugui arribar a Mallorca.

"No podem estar ni cinc dies més a la mar en aquestes condicions, i Palma està massa lluny", han assenyalat fonts de l''Alan Kurdi' a l'ARA Balears. Els tripulants del vaixell esperen que "la Comissió Europea prengui alguna decisió" i proposi "una solució" després de les negatives d'Itàlia i Malta perquè vaixell atracàs.

La situació va empitjorar la mitjanit d'aquest dimecres, després que una dona nigeriana de 23 anys embarassada hagués de ser evacuada per un vaixell de salvament de Malta a causa d'un atac epilèptic. El seu marit no la va poder acompanyar i va haver de quedar amb la resta dels rescatats. A l''Alan Kurdi' també hi viatja una altra dona embarassada.

Els 17 membres de la tripulació i els 62 refugiats esperen una solució per part de les institucions europees des de fa vuit dies, però aquesta no passa per un desplaçament cap a les Balears, que són massa lluny i a les quals no és possible arribar.

El capità de l''Alan Kurdi', Werner Czerwinski, ha explicat que alguns rescatats arribaren malalts al vaixell i que "es van recuperant lentament". "No tenim les condicions adequades per a persones que han viscut una situació tan terrible, ni tampoc per a la meva tripulació", ha afegit.

Per la seva banda, el president de Sea Eye, Gorden Isler, ha criticat les institucions europees per la seva tardança a oferir una solució. "No pot ser que una dona embarassada hagi d'arribar al punt de tenir una crisi epilèptica perquè pugui abandonar el vaixell", ha comentat.

stats