Nomenen Noemí Pereda coordinadora de la comissió d'experts sobre l'explotació sexual de menors

La doctora en Psicologia per la Universitat de Barcelona és especialitzada en l'àmbit de maltractament i abús infantil

El Consell Executiu extraordinari del Consell de Mallorca ha nomenat aquest dimarts la doctora en Psicologia Noemí Pereda coordinadora de la comissió d'experts sobre l'explotació sexual de menors tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials. Pereda està especialitzada en victimologia del desenvolupament dins l'àmbit del maltractament i l'abús sexual infantil.

Amb el nomenament, ha estat possible fer la sessió constitutiva de la comissió d'experts, de la qual formen part, juntament amb Pereda, Coral Mínguez, psicòloga i treballadora del Servei d'Intervenció Terapèutica Especialitzada de l'IMAS; Cristian Sánchez, jurista del servei d'atenció d'urgències de l'IMAS; el catedràtic en Dret Civil de la UIB, Pedro Grimalt; Susana Pulido, educadora social i coordinadora de la Fundació Amaranta a Mallorca; Ignacia Arruabarrena, doctora en Psicologia de la Universitat del País Basc i Beatriz Benavente, psicòloga i coordinadora a la Fundación RANA.

La constitució es va haver d'ajornar després que la primera persona proposada per dur la coordinació de la comissió,  Jorge Carlos Fernández del Valle, rebutjàs l'oferta. El catedràtic de la Universitat d'Oviedo va declinar la proposta davant les pressions rebudes per part del Partit Popular i Vox, segons va declarar el president de l'IMAS, Javier de Juan, qui considera que es va "posar en dubte la seva imparcialitat".

A partir d'ara, l'equip de treball disposa d'un termini de tres mesos per emetre un informe de conclusions, que estarà constituït per dues parts. Per una banda, una anàlisi de la situació per esclarir què pot haver passat i si són adequats els procediments pel que fa a detecció i prevenció d'abusos sexuals; per una altra banda, propostes de millora i solucions. Per a tot això, els experts podran accedir a la informació i les entrevistes necessàries.

Experta en abús sexual infantil

Noemí Pereda es va llicenciar en Psicologia a la Universitat de Barcelona el 1999 i es va doctorar a la mateixa universitat el 2006. És professora titular de Victimologia també a la UB i imparteix docència en els estudis de grau de Criminologia, així com en postgraus i màsters de diverses universitats espanyoles.

A més, està especialitzada en l'àmbit del maltractament i l'abús sexual infantil. També col·labora com a assessora amb l'Oficina Regional Europea de l'Organització Mundial de la Salut en l'estudi de la violència infantil i juvenil i dirigeix el Grup de Recerca en Victimització Infantil i Adolescent (GReVIA) des de la seva creació el 2009.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF