Neus Truyol convocarà la primera reunió de la comissió per regular els creuers aquest octubre

El batle de Palma i la presidenta del Govern es varen comprometre el juliol a formar aquest grup de treball per acordar les condicions d'arribada dels vaixells

La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, ha anunciat aquest dimarts que convocarà la primera reunió de la comissió que pretén regular l'arribada dels creuers abans que acabi el mes d'octubre. L'objectiu és proposar una moratòria en els contractes amb les navilieres. El batle de Palma, José Hila, i la presidenta del Govern, Francina Armengol, es varen comprometre el passat 17 de juliol a crear aquest "grup de treball format per Cort, el Govern i l'Autoritat Portuària per cercar mesures de manera conjunta" en relació amb aquesta qüestió, però encara no ha estat constituït.

MÉS Palma se suma a la moratòria en la contractació de creuers

Amb la constitució d'aquesta comissió es preveu, a més, donar resposta a alguns dels compromisos del govern municipal i autonòmic. Mentre que als Acords de Bellver el Govern de les Balears va aprovar obrir "negociacions amb l'Estat per establir mecanismes que afavorissin una major sostenibilitat en l'arribada de creuers", el Pacte de govern de l'Ajuntament de Palma garanteix que es determinaran "paràmetres de sostenibilitat humana i ambiental als creuers que arriben a la ciutat de Palma".

Truyol va mantenir una de les primeres reunions amb l'APB el mes de juliol, en què va traslladar la seva preocupació per les "conseqüències ambientals i de pressió humana" dels creuers. Tant aquestes dues institucions com la Conselleria de Turisme han mantingut contactes des de l'inici de la legislatura en aquest sentit. La seva primera actuació conjunta va ser la visita a la Fira Internacional de creuers d'Hamburg, on el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; la directora general de Turisme, Rosana Morillo; el batle de Palma, José Hila, i el president de l'Autoritat Portuària de Balears, Joan Gual de Torrella, es varen reunir amb les principals navilieres per anunciar la seva intenció de regular aquesta mena de turisme.

Tot i això, les administracions públiques i l'APB no han mantingut encara una reunió a tres bandes, de manera que ni tan sols s'ha pogut constituir la comissió que s'havien compromès a crear, segons ha assegurat la regidora de Model de Ciutat. Davant la manca d'iniciativa per part dels altres dos membres d'aquest grup de treball, Truyol ha informat que la seva àrea convocarà abans que acabi el mes d'octubre la comissió per proposar "la moratòria d'un any per a la contractació de creuers".

Així mateix, cal recordar que tant Truyol com el conseller de Medi Ambient i Territori, Marc Pons, formen part del Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de les Illes Balears com a vocals.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF