Societat 13/07/2021

Nervis per tornar a lligar?

La pandèmia dispara l’estrés i l’ansietat a l’hora de buscar parella. Us expliquem com gestionar-ho

Brianna Holt. The New York Times
4 min
Una parella amb mascareta s'abraça a Barcelona

Nova YorkFins i tot en les millors èpoques passades, lligar podia ser una experiència estressant, però l’aïllament que ha portat el coronavirus ha provocat que moltes persones encara tinguin més aprensió a l’hora de lligar (i al mateix temps i de forma contradictòria, en tinguin més ganes que mai). 

Logan Ury, de l’aplicació de cites Hinge, explica que aquest fenomen es coneix com a FODA (per les sigles en anglès de fear of dating again, la por de tornar a tenir cites). “La gent està preocupada perquè nota que la seves eines socials estan rovellades i no saben de què parlar”, explica. Ury -que també havia treballat a l’equip que estudia el comportament social a Google- també ha notat que les persones solteres que han patit soledat durant el confinament ara prioritzen tenir cites per sobre de la seva carrera, la família o els amics, després d’adonar-se que "la feina no els abraçava de nit". Ury creu que la pausa forçada que ha portat que molta gent deixés de lligar durant uns quants mesos no ha sigut totalment negativa. “Ho ha posat tot al mateix nivell”, diu. “En lloc d'estar malament perquè les vostres capacitats de lligar han minvat o perquè no us sentiu preparats per tornar-hi, jo crec que el millor seria intentar entendre que és molt normal estar així i que molta gent hi està”, diu Ury, que aconsella parlar d’aquests sentiments al principi de la cita com una manera de mostrar la pròpia vulnerabilitat i intentar establir connexions. 

Primera cita online

D’altra banda, tot i que hi ha molta gent cansada de les pantalles, una primera cita online pot reduir l’ansietat. “Les cites online ens suposen menys pressió”, diu Ury. “És una oportunitat per veure si hi ha química, si ens agrada parlar amb l’altre, si ens desperta curiositat... I així, en lloc de gastar diners en còctels cars i en el transport fins allà on tinguem la cita, la versió online pot ser un bon pas intermedi entre el primer contacte de l’apli i coneixe's presencialment”, diu aquesta experta. 

Jake Bunger, un novaiorquès de 27 anys, fa temps que utilitza FaceTime per alleugerir l'ansietat que li provoca tenir una cita després d'haver passat 14 mesos sense fer-ho. Les trobades online li serveixen per fer-se una idea sobre si aquella persona i ell podrien fer bona parella i li permet veure sense massa esforç si hi ha connexió. Però ara que la major part de les restriccions s’han relaxat a Nova York, Bunger ha decidit deixar de banda les cites virtuals i ha tingut una cita real. “Havíem quedat per Face Time dues vegades i tots dos vam sentir que havia arribat el moment de coneixe'ns, ja que estàvem vacunats i els nostres bars preferits tornaven a estar oberts”, diu. 

Recorda que el fet de quedar cara a cara el feia estar nerviós després de no haver quedat amb ningú presencialment durant més d’un any, però per sort l’altra persona estava en la mateixa situació. “La cita va anar superbé i crec que això té molt a veure amb el fet que cap dels dos havíem tingut una cita real durant tota la pandèmia”, diu. “Vam ser molt honestos i vam reconèixer que potser tots dos passem per un moment social estrany”, recorda. Per ara han quedat per a una segona cita. I pel que fa a la intimitat física, Buner diu que no es farà enrere sempre que l’altra persona estigui vacunada. 

En canvi, Alessandra Conti, fundadora de Matchmakers In The City, un servei de cites de Beverly Hills, recomana als clients no passar massa temps amb cites virtuals. Conti creu que les capacitats per lligar són com un múscul que s’ha d’exercitar de manera constant per mantenir-lo tonificat. Explica que molts dels seus clients “han perdut tota capacitat de lligar”, però alhora reconeix que la pausa obligada també ha donat lloc a un “recomençar de nou amb ganes”. “Ha permès que la gent eliminés antics costums que no havien sigut efectius. Ara molta gent té noves intencions, més clares, i està deixant enrere els hàbits de lligar prepandèmics”, diu. Amb tot el temps que han tingut per estar sols, reflexionar i pensar sobre la seva vida, molta gent s’ha tornat més conscient de com són i del tipus de relació que voldrien i el que esperen d’una parella. 

Cites a l'aire lliure

I tot i que ara ja està permès, no tothom se sent còmode tornant a tenir cites en espais tancats. Bunger, que als detalls del seu perfil ha posat que té les dues dosis de la vacuna, diu que també està obert a trobades a l’aire lliure com pot ser en un parc o un jardí. Tot i l’ansietat social que ha desenvolupat en l´últim any, diu que les cites actives, més que no pas les íntimes, el fan sentir menys nerviós i permeten crear un ambient més relaxat. 

Chanelle Gibson, una jove de 26 anys d’Atlanta, va deixar de tenir cites durant els primers mesos de la pandèmia i no va ser fins a l’octubre passat que va tornar al mercat de les cites després d’haver conegut algú per Instagram. Mesos després encara li produeix ansietat, diu, i explica que el fet de tornar a sortir i enfrontar-se al món és molt estressant. “Intentar trobar coses segures per fer i noves maneres de connectar és molt difícil”, diu. “Tinc la sensació que la gent que conec només busca parlar i quedar-se a la superfície en lloc d’intentar coneixe'm d’una forma més seriosa”, diu. Amb aquesta nova ansietat social i els prejudicis cap a possibles parelles, Gibson diu que la seva idea sobre les cites ha canviat. “Crec que molta gent es pregunta: «¿Podria viure un confinament amb aquesta persona durant mesos?» o «¿Com gestionaria una emergència?». Ara que hem vist com es trencaven moltes relacions o com s’enfortien durant la quarantena, crec que hi ha més coses a considerar quan comences a conèixer algú”, apunta.

stats