La llum natural a les residències afavoreix el cicle de la son dels ancians

L'informe es recull a l'Anuari de l'Envelliment de la UIB

Un estudi realitzat a tres residències d'ancians de Mallorca demostra que una major exposició a la llum natural de les persones grans ingressades n'afavoreix el cicle de son i en millora l'estat físic i emocional.

L'Anuari de l'Envelliment presentat per la Universitat de les Illes Balears (UIB) recull un informe elaborat en una residència de construcció antiga de 1982 i dues de construcció més recent, del 2007, que van ser dissenyades de manera que s'afavorís l'aprofitament de la llum solar.

L'estudi cercava comparar l'exposició dels ancians a la llum natural de les dues residències de construcció més actual amb la residència més antiga i veure si les diferències en l'exposició a la llum es manifestaven en la salut dels residents.

Les conclusions de l'estudi revelen que la llum natural millora les malalties, com la depressió estacional i l'alzhèimer, i també contribueix a augmentar els nivells de melatonina segregada durant la nit, una hormona que s'encarrega de sincronitzar les funcions de l'organisme, el rellotge biològic, i facilita la son.

L'anàlisi també ha conclòs que la conciliació de la son millora el ritme cardíac de les persones grans i que quan la son no es fragmenta es redueixen les deficiències cognitives.

Tots els estudis realitzats per a l'Anuari de l'Envelliment tenen com a finalitat millorar el pla d'actuació de les persones que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones grans.


EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF