Els músics hauran de presentar un carnet per poder tocar al carrer

La regidora de Participació Ciutadana va reunir-se aquest dimecres amb representants dels artistes per ultimar un decret que en reguli l'activitat

En els darrers anys han proliferat el nombre d'artistes i músics de carrer que aprofiten les visites dels turistes per mostrar el seu treball. Alguns dels carrers més cèntrics de Palma, com el de Sant Miquel, el de Sant Domingo, el del Palau Reial, la costa de la Pols i la plaça Major, són els més cotitzats per a l'espectacle d'exteriors. 

Aquest fenomen creixent ha conduït també a un augment de les queixes dels residents, molts dels quals asseguren que els molesta sentir música durant les principals hores del dia i que no poden descansar.

Això ha obligat l'Ajuntament de Palma a intervenir. La regidora de Participació Ciutadana, Eva Frade, té en marxa un decret amb el qual pretén regular les activitats artístiques al carrer. Un dels aspectes acordats per introduir a l'esborrany és una petició dels músics del carrer, que demanen a l'Ajuntament que faci de mediador entre ells i els veïns. D'altra banda, la regidora de Participació Ciutadana ha explicat que està previst que cada músic tingui un carnet que tindrà una validesa d'un any i que hauran de mostrar si la Policia els ho demana.

Aquest decret serà un annex de l' Ordenança d’ocupació de la via pública, que regula també l'espai que bars i restaurants han d'alliberar perquè les terrasses no dificultin el trànsit dels vianants, aprovada el passat juliol. La norma establirà també un màxim de decibels i les zones on es podran instal·lar músics, artistes, pintors i escultures humanes.

Aquest dimecres, Eva Frade es va reunir amb la defensora de la Ciutadania, Anna Moilanen; el coordinador del districte centre, Miquel Àngel Contreras; el representant dels músics de carrer, Alejandro Posetto, i el president de l’associació Nou Circ Social, David Peralta. També varen participar en la trobada alguns membres de l'Associació d'Artistes de Carrer, que també inclou caricaturistes i pintors. Tots volen acostar posicions perquè aquesta normativa pugui estar enllestida en les properes setmanes.

Nicolas Fority és un cantautor originari de Nova Zelanda. Fa tres mesos que va venir a Palma per fer la temporada i guanyar alguns doblers. El seu racó preferit de Ciutat és la cantonada entre el carrer de Jaume II i el carrer de Sant Domingo. Considera que és bo que hi hagi una regulació però tem que s'excedeixi en les restriccions. Posa com a exemple la ciutat de Barcelona, on diu que és molt difícil treballar perquè la normativa és molt estricta.

"Aquí a Palma tot és molt lliure i les relacions amb la policia són molt bones, no he tingut cap problema", explica Nicolas. Tot i això, considera que el límit de 65 decibels, que també s'aplica a Palma, és excessiu.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF