Societat 26/06/2021

El Museu de Sant Carles contextualitza el retrat de Franco

L’entitat modifica els rètols dels quadres dels comandants generals de les Illes, entre els quals es troba el del dictador

2 min
Pati del Museu militar de Sant Carles, a Palma.

PalmaDesprés de més de 30 anys d’exhibició sense contextualitzar, segons va publicar aquest setmanari, el Museu de Sant Carles ha comunicat que ha modificat el rètol del retrat de grans dimensions del dictador Francisco Franco que penja a l’escala que dona accés a una de les sales, juntament amb els d’altres comandants generals de les Balears. Així ho ha fet saber el president de la Junta de Fundadors del museu i comandant general de les Illes, Fernando García Blázquez, en una carta enviada al Consell de Mallorca. “El 12 de juny es va publicar en un diari de l’illa un article en què s’informava de la manca de contextualització històrica d’un retrat del general Franco que forma part del Museu de Sant Carles”, comença la carta, en la qual també s’assenyala que aquest fet podria contradir la Llei 5/2006 de memòria històrica de caràcter estatal. 

En el text es menciona el “possible interès social” que ha generat “aquest assumpte”, motiu pel qual es va instar la direcció del museu “a modificar els rètols informatius de tots els quadres dels comandants generals de les Illes Balears” de l’exposició permanent, per mostrar-ne “l’autor amb les dades artístiques principals i el context històric en el qual es va desenvolupar la vida del militar en qüestió”. “En aquest sentit, la inform que s’ha procedit a canviar les plaques, fent que aquesta nova redacció estigui en consonància amb la Llei 5/2006 i atenent a la reclamació de l’esmentat article”, finalitza la carta.

Qüestions obertes

Malgrat que la missiva del comandant general assenyala que s’ha canviat la retolació, algunes qüestions queden sense resposta. “A qui han nomenat per escriure aquesta trajectòria de Franco? Un expert? Qui ho ha decidit? La carta no ho explica i no diu res més que el posaran com els altres”, lamenta la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver. “Em sembla bé que fos comandant general, però el que destaca d’ell és que va ser un dictador fins que va morir, que va pegar un cop d’estat contra la república i que va col·laborar amb Hitler i Mussolini”, continua, a més d’insistir que “la carta no diu què s’ha fet o què es pensa fer en concret”.

Cal recordar que el retrat de Franco penja des que es va obrir el museu l’any 1991, juntament amb els d’altres comandants. Fins ara, al rètol que l’acompanya es podia llegir “Retrat de D. Francisco Franco Bahamonde. General de Divisió (1892-1975)”. Malgrat que tant el Govern com el Consell i l’Ajuntament de Palma formen part del consorci que gestiona aquest espai des de l’any 1997, cap institució tenia constància de la presència d’aquesta pintura al museu, que és de titularitat estatal. A més del retrat, hi ha altres peces –com emblemes amb la cara del dictador i el jou i les fletxes de la Falange– que també estan descontextualitzades i s’identifiquen com a “símbols ideològics”.

stats