Societat 13/07/2020

Les multes per no dur mascareta seran, com a màxim, de 100 euros i no començaran abans de dia 20

La conselllera de Salut diu ara que vol proves PCR a qui vingui de països amb una incidència del covid-19 molt més elevada que la de les Illes

M. Fuster / Ara Balears
7 min
Vianants, a Palma, la majoria amb el nas i la boca tapats per mascaretes.

PalmaEncara que es pugui garantir la distància de seguretat, l'ús de mascareta al carrer, als espais oberts i també als recintes tancats d'ús públic és ja obligatori a les Illes per als majors de sis anys, segons consta a la resolució 6210 que modifica el Pla de mesures excepcionals per fer front a la crisi sanitària. La consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, ha explicat aquest dilluns que les multes per no dur-ne seran de 100 euros, com a màxim, i que no hi ha cap "afany de recaptació". Gómez també ha assegurat que no se sancionarà al llarg d'aquesta setmana, durant la qual la Conselleria de Salut i la Conselleria d'Administracions Públiques acabaran de definir una instrucció que regularà la gradació econòmica de la sanció, que es preveu que es publiqui dia 20, dilluns vinent.

Gómez també ha matisat l'obligació de dur mascareta. Ha dit, per exemple, que no cal dur-ne passejant a la platja ni per passeigs marítims o fora dels nuclis urbans, sempre que es pugui mantenir el metre i mig de distància amb altres persones que no siguin del grup habitual de convivència. Tampoc l'han de dur els joves menors de 16 anys en les activitats de lleure d'estiu, ni quan algú estigui fumant al carrer. I tampoc no és obligatori l'ús de mascareta en els centres de treball, tant si són de titularitat pública com privada, si es pot garantir la distància interpersonal d'1,5 metres entre els treballadors. D'altra banda, la consellera ha explicat que cal ser "responsables" en bars i restaurants, donant a entendre que no cal ser estricte i treure-se-la només en el moment exacte de menjar o beure. "No és el mateix dinar en un restaurant, si no passa gaire temps entre plat i plat, que en una barra d'un bar amb molta gent i durant tres hores", ha assenyalat.

"S'ha publicat un estudi en el qual hem vist que l'ús de la mascareta a determinats països ha fet que el nombre de morts per coronavirus sigui set vegades menor", ha declarat la consellera per justificar la decisió. Ha citat els exemples de Tailàndia, el Japó, la Llombardia, Itàlia i Turquia, on l'ús obligatori de la mascareta hauria reduït significativament el nombre de contagis i on, ha assegurat, també són obligatòries a les platges.

La coordinadora del grup de desconfinament del Govern, Margalida Frontera, ha incidit que bona part dels brots de les Illes s'han produït en reunions socials i familiars. És per això que la resolució recomana "l'ús de la mascareta en els espais oberts o tancats privats quan hi hagi reunions o una possible confluència de persones no convivents, encara que es pugui garantir la distància de seguretat". Frontera ha explicat que convivents no són només les persones que viuen juntes, sinó aquelles amb les quals es té una interacció habitual. "Millor si el nostre nucli de convivència és reduït, per controlar millor els possibles contagis", ha dit.

La consellera de Salut Patrícia Gómez i la coordinadora del grup de desconfiament del Govern, Marga Frontera

Als carrers del centre de Palma, aquest dilluns, fins i tot al matí, quan encara no s'havia publicat al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) l'obligació de dur mascareta, la majoria de vianants ja duien aquesta protecció facial per prevenir el contagi del covid-19. També la consellera Gómez i la coordinadora del grup de desconfinament del Govern han arribat a la roda de premsa amb la mascareta.

La publicació al BOIB no s'ha fet fins aquest dilluns perquè, segons Gómez, normes com aquesta són "molt complexes" i s'han de redactar "amb molta claredat" perquè han de recollir tantes possibles situacions com es pugui. Ha explicat que també han cercat consens. Aquest divendres passat, el Govern va aprovar un decret llei que recull multes d’entre 100 i 600.000 euros en funció del tipus d’infracció de la normativa sanitària i de seguretat, i amb una resolució de la Conselleria de Salut amb mesures més restrictives, que s’hauran de complir a partir d’aquest dilluns.

La Conselleria recomana utilitzar mascaretes de tela, higièniques i quirúrgiques, i que mai tinguin vàlvula, i descarta subvencionar-les, tot i que estudiarà els casos dels col·lectius vulnerables per als quals no sigui possible fabricar-les o adquirir-les. Gómez també ha fet referència a les persones que no han de dur mascareta perquè significaria un empitjorament de la seva salut o perquè no tenen autonomia suficient o perquè dur-ne els pot provocar alteracions de conducta, i ha demanat als estrangers que el certificat que ho acrediti estigui traduït.

PCR per als viatgers d'alguns països

D'altra banda, la consellera ha assenyalat que vol que es facin proves PCR a les persones que vinguin de països amb una incidència de contagi del covid-19 més elevada que la de les Illes. Pretén plantejar-ho a la Comissió Interterritorial aquest dilluns. La coordinadora del grup de desconfinament del Govern, Margalida Frontera, ha explicat que la incidència acumulada de les Illes és de 5,57 casos per 100.000 habitants i que la d'Espanya és de 13,90, i que, basant-se en els barems de l'Organització Mundial de la Salut, voldrien fer PCR als originaris de països amb una incidència de més de 50 casos per cada 100.000 habitants. Segons ha informat el Ministeri de Sanitat aquest dilluns, entre els països amb una incidència superior dels quals informa l'estat espanyol són Rússia (73,4), Suècia (95,4) i Portugal (54,9). Fora d'Europa, qui major incidència acumulada té és Qatar (357,1) i amb més de 200 casos hi ha els Estats Units, el Brasil, Xile i Sud-àfrica; entre 100 i 200 casos es troben el Perú, l'Aràbia Saudita i Colòmbia; entre 50 i 100, Mèxic, l'Argentina i l'Equador. Gómez ha comentat que alguns d'aquests països han tancat fronteres, però hi ha casos de persones que tenen aquí la segona residència que sí que poden venir.

D'altra banda, la consellera ha dit que també es preveu fer proves de coronavirus al personal de les indústries càrnies.

Restriccions d'aforament

L’Executiu es vol anticipar a un possible increment descontrolat d’infeccions i garantir que les Balears continuïn sent una destinació segura. Les festes il·legals seran un objectiu a perseguir. De fet, ja ha entrat en funcionament un equip format per inspectors de la Comunitat Autònoma i els consells, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la Policia Local, que treballarà amb aquesta finalitat.

Així mateix, el Govern ha limitat l'aforament en les reunions familiars i socials, que poden aplegar com a màxim 30 persones en llocs tancats i 70 en llocs oberts. En relació amb les celebracions oficials, es poden continuar fent, però amb limitació d'assistència. Les cerimònies i celebracions nupcials es poden fer en tot tipus d'instal·lacions, públiques o privades, tant en espais a l'aire lliure com en espais tancats, sempre que no se'n superi el 75% de la capacitat. El màxim que es permet és de 250 persones en espais a l'aire lliure o de 150 en espais tancats.

Les bandes de música i les corals no podran excedir les 30 persones, i totes hauran de dur mascareta, excepte els músics d'instruments de vent. Les actuacions i assaigs s'han de fer preferentment a l'aire lliure i s'ha d'assegurar que es respecta en tot moment la distància mínima interpersonal entre els integrants del cor o banda de música i entre aquests i el públic. Si les actuacions i assaigs tenen lloc en espais interiors, la distància mínima interpersonal s'ha d'augmentar fins als tres metres entre els cantants o instrumentistes de vent i entre aquests i el públic. D'altra banda, les bandes de música i corals han de ser grups estables i plenament identificables, segons estableix la resolució.

La resolució permet la reobertura al públic dels locals d'oci infantil, sempre que respectin una capacitat màxima del 50%. Frontera ha remarcat que en aquests locals "s'ha de ser vigilants per aplicar mesures estrictes d'higiene de mans i de superfícies", i cal assegurar que el local manté condicions de ventilació adequada.

L'activitat que es dugui a terme en acadèmies, autoescoles i centres privats d'ensenyament no reglat i centres de formació es pot impartir de manera presencial sempre que no se superi una capacitat del 75% respecte del màxim permès.

Quant als establiments de jocs i apostes, com els locals d'oci nocturn, han de tancar com a molt tard a les 2 h de la matinada, i no poden obrir fins a quatre hores després del tancament. Tampoc no estan permeses les pipes d'aigua xixa a causa de l'alt risc de contagi que impliquen.

Esdeveniments culturals amb mascareta

L'ús de mascareta és obligatori en tot moment en els espectacles que es duguin a terme tant en espais tancats com en espais oberts, excepte si s'hi permet el consum d'aliments i/o begudes; en aquest cas, s'ha d'assegurar que es manté la distància de seguretat interpersonal.

Les portes s'han d'obrir amb l'antelació suficient per permetre accedir a l'espai de manera escalonada, i s'han de fixar franges horàries adequades per a l'accés i la sortida. També s'ha de tenir en compte en les pauses intermèdies. Abans i després de l'activitat de què es tracti, s'han de difondre avisos que anunciïn i recordin les mesures d'higiene i distanciament, i l'escalonament en la sortida del públic.

Es recomana la venda d'entrades en línia i, en cas de compra en taquilla, s'ha de fomentar el pagament amb targeta o altres mitjans que no suposin contacte físic entre dispositius. Es recomana que totes les entrades i els seients estiguin degudament numerats.

Mascareta als mitjans de transport

La mascareta és obligatòria en tots els serveis de transport públic, i es permet l'ocupació total dels seients. Si hi ha places per a passatgers que viatgin drets, s'hi ha de mantenir una referència d'ocupació del 50%. Al cotxe privat també s'ha de dur, excepte si el 100% dels ocupants són convivents.

Els consells insulars i els ajuntaments poden fixar el percentatge mínim de servei de taxi en el seu àmbit d'actuació, el qual ha de ser superior al 40%.

En el transport marítim de passatgers de caràcter turístic o recreatiu es pot utilitzar el setanta-cinc per cent de la capacitat de les cobertes tancades de l'embarcació i la totalitat de les places de passatge de les cobertes descobertes de l'embarcació.

stats