Les multes que podem evitar perquè no ens amarguin l’estiu

Fa calor i feim vacances, anam a la platja i, en tornar, el relax s’apodera del volant i dels punts del carnet

Les vacances somiades durant tot l’any ens fan pensar que no hi ha normes, almenys no a l’estiu, i resulta que la normativa de la Direcció General de Trànsit (DGT) no es pren ni un descans. Encara que moltes de les accions que es poden multar les tenim assumides com a costum o tradició, s’han tipificat per perilloses i costen uns bons euros, sempre depenent de l’article concret que vulgui aplicar l’agent sancionador. Siguin més o menys benèvols, siguin més o menys comprensius, amb la llei a la mà hi ha actituds que són motiu de sanció. Multa i punts.

Conduir descalç, amb xancletes, amb talons o nu (fins i tot sense camiseta): Ens pot costar 80 euros (40 si és pagament ràpid). La DGT considera que l’article 17.1 (“Els conductors hauran d’estar en tot moment en condicions de controlar els seus vehicles”) i el 18.1 (“El conductor del vehicle està obligat a mantenir la seva pròpia llibertat de moviments”) del Codi de Circulació són aplicables si el calçat no és adequat o la pell està en contacte directe amb el seient i el cinturó de seguretat, a més del perill de cremar-se amb el coixí de seguretat en cas de col·lisió.

Conduir amb capell o gorra que tapi les orelles pot indicar que portam auriculars (prohibit), o bé per tocar-les molt també ens poden aturar, perquè no tenim les dues mans en el volant. Sigui com sigui, 80 euros de sanció, igual que menjar-se les ungles conduint.

Menjar o beure al volant : Ni una galleteta ni un glop d’aigua, ja que són gestos que limiten, encara que sigui per un segon, la llibertat de moviments del conductor, això sense comptar amb un possible ennuegament que provoqui un accident; o a l’inrevés, un accident que provoqui un ennuegament. Aquestes ‘distraccions’ es castiguen amb una multa lleu de fins a 100 euros.

Aprofitar els semàfors per maquillar-se o afaitar-se: Ni tan sols aprofitant un embós. És una distracció tipificada (per tant, més d’un i més d’una han establert precedents) i es castiga amb 200 euros i dos punts.

Discutir al volant: Cal deixar a casa les desavinences i tenir clar el full de ruta, perquè una discussió dins un cotxe ens pot costar 80 euros.

Conduir amb el colze o el braç per fora de la finestreta: És refrescant, sí, però també és molt perillós, per típic que sigui el costum. Són 80 euros de multa. Si és el copilot qui té els peus en el quadre de comandament, idò són 100 euros.

Tirar llosques per la finestra: Malament, i pitjor si és un cigarret encès. Estam, i mai millor dit, jugant amb foc, i amb perill d’incendi. La llei diu que “tirar a la via o als seus voltants objectes que puguin produir focs, accidents de circulació o bé obstaculitzar la lliure circulació” està prohibit. Multa de 200 euros i 4 punts.

Aparcar a l’arena de la platja: Encara que es permeti en algunes zones, unes altres estan protegides i poden multar-nos amb fins a 6.000 euros.

No dur damunt el permís de conduir: No el ficam en el vestit de bany ni agafam més que la tovallola, com a molt un bitllet per a la canya en el quiosquet i el mòbil perquè l’infant s’entretingui, però són 10 euros de multa per conduir sense ell, encara que siguin dos carrers. Si està caducat, la cosa és pitjor: són 200 euros.

Fer net el cotxe a la via pública pot sancionar-se amb multes que oscil·len entre els 30 i els 3.000 euros, depenent de si estam en zona protegida, urbana o rural, però circular amb la matrícula bruta, segons l’apartat 4 de l’article 65 de la Llei de seguretat viària, pot ser multat amb 200 euros.

Posar benzina escoltant la ràdio o amb el mòbil encès, 91 euros de multa.

Tocar el clàxon sense motiu: Igual que posar o no els intermitents quan és o no necessari, el clàxon també ens pot deixar un buit a la cartera de 80 euros.

Conduir amb objectes solts a la safata posterior: Siguin pastissos o bolígrafs, un adorn o una mascota de debò, ens multaran amb 200 euros. Un simple bolígraf pot sortir disparat en una frenada amb una força de més de 60 quilòmetres per hora, per la qual cosa pot travessar una caròtida si hi ha conjunció de males sorts.

Passejar massa amics: L’amistat està molt bé, però dur en el cotxe sis o set (o més) persones quan les places són cinc (cal comptar els cinturons) es pena amb 80 euros, així que millor fer dos viatges.

Circular pel carril esquerre o el central: Encara que siguin buits, la gràcia són 200 euros, ja que són carrils destinats únicament a l’avançament i no a la circulació.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF