La cúpula dels Mossos, preocupada per la violència al carrer i cap als agents

Els comandaments expressen el seu suport a la plantilla i preveuen un cap de setmana complicat

3 min
Un manifestant llançant ahir una pedra contra una furgoneta dels Mossos al carrer Aragó.

BarcelonaUna quarantena de comandaments dels Mossos d’Esquadra s’han reunit aquest matí al complex central d’Egara en la reunió setmanal de la cúpula però centrada, lògicament, en les protestes dels últims tres dies a Catalunya per l’empresonament de Pablo Hasél. Han mostrat preocupació per la violència que s’ha vist al carrer i pel fet que la policia sigui un objectiu dels manifestants. Per això tots els que han intervingut han volgut expressar el seu suport a la plantilla. Segons fonts del cos, el cap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, ha volgut fer explícit aquest suport als agents de la comissaria de Vic i a tots els que s’han trobat en una situació de perill, a part de demanar als comandaments que siguin pròxims en uns dies que ha definit de "complicats".

Tot i constatar que la policia és un objectiu de les manifestacions, han dit que això no condicionarà l’actuació dels antiavalots. Però, segons les mateixes fonts, els comandaments no tenen clar quant poden durar les protestes, cosa que també els preocupa, perquè han considerat que ni els mateixos participants ho saben, ja que depèn de la quantitat de gent que s’hi suma. De fet, la policia no ha vist que hi hagi una organització clara al darrere de les marxes en què l’únic perfil coincident és que els concentrats són "molt joves", alguns dels quals ja controlats pels Mossos d’abans i altres que no. Es considera que són persones que amb la pandèmia "no tenen res més" i que han pogut trobar una espècie de diversió en els aldarulls. Es preveu que aquest cap de setmana encara pugui ser més complicat.

Malgrat que en la tercera nit de les manifestacions els Mossos només van llançar 14 projectils de foam –en les dues anteriors van ser 420–, fonts del cos han descartat que s’hagi donat cap indicació de fer-los servir menys després que una noia de 19 anys perdés l’ull en la protesta de dimarts a Barcelona quan els antidisturbis en disparaven. Han valorat que fins ara s’han autoritzat els llançaments sempre que s’hagin argumentat correctament. Els comandaments han dit que són "els màxims interessats" en aclarir la causa de la pèrdua de l’ull de la noia i no han fet cap referència a les crítiques de les últimes hores de diversos partits polítics, inclòs JxCat –que gestiona el departament d’Interior–. Han considerat que correspon a la societat, al Parlament i al Govern decidir el model d’ordre públic i que els Mossos "s’hi adaptaran".

La cúpula de la policia ha mostrat la predisposició de fugir del corporativisme i fer autocrítica. Per exemple, han apuntat que un dels aspectes a millorar és la previsió de mobilització per minimitzar els desordres encara que "costa molt" perquè pensen que ni els que lideren les marxes saben què volen fer. Malgrat les crítiques que han rebut els agents, els comandaments han notat que la plantilla s’està oferint per treballar i han argumentat que s’han intentat racionalitzar els efectius. També han desvinculat que el fet de focalitzar els Mossos com a objectiu sigui per la polèmica del foam, ja que han recordat que la destrossa a la comissaria de Vic va ser abans que una noia perdés un ull. Pel que fa a la detenció de Hasél, han valorat que es va fer de manera correcta amb la finalitat d’evitar afegir més tensió a aquest conflicte.

Llibertat amb càrrecs per als detinguts

Els detinguts en els disturbis per les protestes de Hasél a Catalunya continuen passant a disposició judicial. Els jutjats de Lleida, Barcelona i Tarragona han rebut deu, set i un arrestat respectivament i en tots els casos els han deixat en llibertat amb càrrecs. La majoria s’han negat a declarar. Els jutges els obliguen a comparèixer quan els hi demanin i els investiguen per un delicte de desordres públics, danys i atemptat als agents. Des de dimarts, quan van començar les protestes per Hasél, els Mossos d’Esquadra han arrestat 51 persones i 40, incloses les d’aquest matí, han passat a disposició judicial. Només un detingut ha entrat a la presó preventivament a Barcelona i la resta també han quedat en llibertat provisional.

En tots els casos les investigacions són per desordres públics i en alguns s’hi afegeixen altres delictes: a Vic, danys per la destrossa a la comissaria i tant a Barcelona com a Girona també inclouen danys a més d’atemptat i resistència als agents i lesions. Pel que fa a Tarragona, és per atemptat als agents.

stats