VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES
Societat 11/06/2019

Més de 1.000: les morts del masclisme que no es compten

L’estadística oficial només recull dones assassinades per la parella o exparella

Pau Esparch
3 min
Més de 1.000: les morts del masclisme que no es compten

BarcelonaNo són 1.000. Són moltes més les dones que han mort per la violència masclista a l’estat espanyol des del 2003 fins aquest dilluns. Però l’estadística oficial només recull els casos en què les dones han sigut assassinades per la parella o exparella. Les dades de la Delegació del govern espanyol sobre la violència de gènere no compten, en canvi, les altres dones que des del 2003 també han sigut víctimes mortals del masclisme, com, per exemple, Diana Quer, la noia assassinada a la Corunya l’estiu del 2016, perquè no havia tingut cap relació sentimental amb el seu assassí. “Encara que hi hagi el masclisme en la seva naturalesa i es tracti d’un motiu sexista, l’estadística no els recull perquè l’autor no és la parella o exparella”, explica la magistrada Carla Vallejo, sòcia fundadora de l’entitat Mujeres Juezas.

El govern espanyol elabora la seva estadística agafant com a criteri la llei contra la violència de gènere del 2004, que també estableix que els jutjats de violència contra la dona només són per als casos en què l’autor és la parella o exparella. Vallejo lamenta que és un concepte “molt restringit” de la violència masclista. Per això el projecte Feminicidio.net compta tots els assassinats per motiu de gènere, independentment de la relació amb l’agressor. El projecte ha fet un estudi, amb el suport de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere i la Diputació de Barcelona, en què recull tots els casos de dones que han sigut assassinades a Catalunya “pel fet de ser dones” des del 2010 fins al 2017. Segons aquest informe, han sigut 163 víctimes mortals. En canvi, l’estadística oficial parla de 71 dones assassinades.

“Estem reclamant que realment es comptin els assassinats pel fet de ser dones”, diu la presidenta de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, Montserrat Vilà Planas. L’estudi del 2010 al 2017, titulat Feminicidis i altres assassinats de dones, també reivindica el concepte feminicidi, que es fa servir a Llatinoamèrica per recollir tots els assassinats de dones. “Volem que això canviï a la llei estatal”, afegeix Vilà Planas, que demana que els crims de dones sense un vincle sentimental amb l’agressor formin part de l’estadística.

La majoria, de parella

Segons l’informe elaborat per Feminicidio.net, de les 163 víctimes mortals del 2010 al 2017 a Catalunya, el 53,4% van ser “feminicidis íntims” -de parella-, el 12,9% van ser “no íntims” i l’11,7%, familiars. Els dos últims grups no els recull l’estadística oficial, que tampoc inclou els assassinats de dones per robatori, els feminicidis per prostitució, els feminicidis infantils -que el govern espanyol desglossa en una altra estadística-, els assassinats de dones per violència comunitària o econòmica i els del crim organitzat o narcotràfic.

La psicòloga especialitzada en violència masclista Alba Alfageme considera que l’estadística actual “parcialitza un problema i invisibilitza una quantitat de dones que també pateixen la violència masclista”. Alfageme apunta que la llei catalana contra la violència masclista del 2008 ja recull les diverses formes de violència, però que la norma estatal del 2004 -que va suposar la creació de l’estadística oficial i dels jutjats de violència contra la dona- no ho aborda igual.

De moment, la Generalitat ha començat a fer un recompte més ampli de les víctimes mortals del masclisme. La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, explica que des de l’any passat l’estadística del Govern no només inclou l’àmbit de la parella: el 2018 set dones van ser assassinades en l’àmbit de la parella, una en el familiar i una altra en el comunitari; les dues últimes no formen part de l’estadística estatal. Aquest any dues dones han sigut assassinades a Catalunya en l’àmbit de la parella i una en el comunitari (l’última queda fora de l’estadística estatal).

Una dona morta a Xàtiva

L’estadística estatal, però, podria haver quedat desfasada ahir mateix. El marit d’una dona va alertar ahir a la tarda que s’havia trobat la seva parella embarassada morta a Xàtiva. L’home no està detingut i la dona hauria sigut degollada. Aquest crim podria fer elevar a 1.001 les víctimes del recompte estatal, que amb els assassinats d’una dona a Alboraia (València) i una altra a Ayamonte (Huelva) a mans de la seva parella o exparella han arribat a 1.000.

stats