Salut assegura que l’epidèmia del coronavirus a Balears està en un clar descens

Les Illes registren 53 nous contagis de coronavirus i 12 morts més, set de les quals es varen produir entre el 29 de març i l'1 d'abril

"L’epidemia a Balears està en un clar descens", ha assegurat Javier Arranz el portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses del Govern, aquest divendres quan les dades del Ministeri de Sanitat remarquen que es manté el creixement estable de nous casos a les Illes. S'ha registran en un dia 53 persones més amb covid-19, cosa que en fa ascendir la xifra fins als 1.257 positius a les proves. D'altra banda, Salut Pública ha informat de la mort de 12 persones amb Covid-19. Cinc de les defuncions es varen produir ahir dijous i les altres set, que encara estaven pendents de validació, entre els dies 29 de març i 1 d’abril. 

Dades positives 

Arran ha destacat que "el confinament està donant bons resultats a les Illes", i creu que és una de les causes, a més dels esforços dels sanitaris de les bones dades que s'ha registrant últimament a les Balears. El portaveu de la conselleria de Salut ha fet referència a un informe de la Universitat Carlos III on s'analitza l'evolució de la pandèmia a les diferents comunitats de l'estat espanyol i on es pot veure que Balears té "la taxa de creixement més baixa de totes dels del dia 1 d’abril". D'altra banda l'estudi també indica que el temps que cal esperar per duplicar la situació actual i fa referència a la velocitat de contagi és a Balears de 29 dies. "El que ens col·loca en el punt més alt, ja que altres són de 8 o de 10 dies", ha afirmat Arranz, qui també ha remarcat que "és molt bona notícia"

En relació a la quantitat de persones que pot contagiar una persona malalta, segons els estudis, comenta Arranz, quan està per davall d’u significa que aquesta epidèmia s’esta frenant. "Nosaltres estem en el grup de les sis comunitats que estam per devall d’u".

Una dada també positiva i que aporta el Ministeri de Sanitat és que a Balears ja n'hi ha 375 persones que han superat la malaltia i tal com es pot observar a la gràfica que hi ha a continuació, en un dia hi ha molts més recuperats (136 persones) que nous contagis (53 malalts). L'increment de persones que han superat la malaltia és 57% si es compara amb l'augment que es va produir el dijous en relació amb dimecres d'aquesta setmana. El portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses del Govern ha assenyalat que entre els motius d'aquest gran augment d'altes hi ha que "s'estan diagnosticant persones que estan més lleus i també l’utilització de determinants medicaments". Alhora també és important, segons comenta que "cada vegada les persones coneixen millor la situació i ho traslladen abans".

Impacte de la Covid-19 a les Illes

Actualment a les Illes el total de positius actius és de 813, és a dir, 94 manco que ahir dijous. A Mallorca hi ha 495 persones hospitalitzades, 80 de les quals es troben en unitats de cures intensives. La resta de persones, 494, reben atenció per part de les unitats d’atenció al coronavirus. A Menorca, hi ha 14 persones hospitalitzades (9 a l’UCI). També hi ha 34 persones en seguiment per part de les UVAC. A Eivissa, són 62 les persones hospitalitzades (17 a l’UCI). Altres 27 persones reben atenció de les UVAC a Eivissa i 1 a Formentera.

Així mateix, a les Illes Balears hi ha ara mateix 195 professionals que fan feina en els centres sanitaris que són positius actius, la qual cosa representa l’1,17 % del total. Un total de 411 estan en vigilància activa.

12 morts més amb coronavirus

Ahir dijous a Mallorca varen morir un home de 64 anys i una dona de 91 anys a l’Hospital Comarcal d’Inca. A l’hospital Son Llàtzer va morir un home de 47 anys. A Menorca, ho va fer un home de 77 anys a l’hospital Mateu Orfila. A l’hospital Can Misses ha mort una dona de 67 anys.

Així mateix, Salut ha pogut confirmar la mort a l’Hospital Universitari Son Espases d’un home de 72 anys dia 31; a l’Hospital Son Llàtzer varen un home de 78 anys dia 29 i un home de 82 anys dia 31 de març. A l’Hospital Comarcal d’Inca va morir una dona de 80 anys dia 30 de març. A la Clínica Juaneda varen morir un home de 73 anys dia 31 i una dona de 82 dia 1 d’abril. A la Clínica Palmaplanas, també dia 1, hi va morir un home de 69 anys. Les confirmacions es registren una vegada s’han revisat els expedients clínics dels pacients i s’ha contrastat la causa de les morts. En total, són 69 les persones que han mort a les Illes que havien donat positiu en coronavirus. 

Cedir recursos a altres comunitats

La consellera de Salut Patrícia Gómez ha explicat que a Balears encara hi ha 500 llits disponibles i només el 50% de les UCI ocupades, quan hi ha altres comunitats que estan en una situació molt més crítica. Gómez ha traslladat tant al Ministre com a consellers d'altres comunitats la disposició de Balears ha cedir recursos. "No sembla probable que passi aquest cap de setmana, però estam a disposició i ho podríem fer"

Espanya

El Ministeri de Sanitat ha informat aquest divendres d'un total de 117.710 contagis, 7.472 de nous, i un total de 10.935 víctimes mortals, 932 les darreres 24 hores, a Espanya. Això en representa un increment d'un 6,8% i un 9,3% respectivament, de manera que continua la tendència a la baixa. Tot i ser la segona dada més alta de morts, percentualment se n'ha reduït un punt l'augment, alhora que també s'ha registrat la segona xifra més elevada de recuperats, de 3.770 persones l'últim dia, i ja són 30.513 les que han superat la malaltia des que es va iniciar l'epidèmia.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF