EDUCACIÓ
Societat 21/06/2013

Uns 150 'morosos' per no poder pagar la UIB

La crisi fa que els impagaments de matrícula s'hagin duplicat en el darrer any

A. Zurimendi
2 min
La taxa d'alumnes que no poden pagar la UIB és de l'1,44%, similar a les de les universitats públiques catalanes (1,5%).

Palma.Uns 150 alumnes han engreixat la llista de 'morosos' de la Universitat al llarg d'aquest curs 2012-2013, que ara està a punt d'acabar. Són les darreres conseqüències de la crisi, explica el rectorat. Es tracta d'estudiants que l'estiu passat s'inscrigueren a la seva carrera però que llavors no pogueren pagar la 'factura'. O que al llarg del curs acadèmic no han pogut abonar el fraccionament dels pagaments. Malgrat tot, la morositat no impedeix que continuïn els estudis, ja que la UIB no els sanciona ni els expulsa. Ara bé, ja estudia fórmules per revertir aquesta problemàtica.

A hores d'ara, els morosos s'eleven a un 1,44% de la població universitària. O sigui, uns 150 alumnes dels 10.400 estudiants de grau matriculats a la UIB (els màsters, doctorats i centres adscrits queden exclosos del càlcul). La xifra no és definitiva, atès que es mou pràcticament cada setmana.

Deuen 135.000 euros

El deute contret pels estudiants amb la UIB se situa, per tant, en devers 135.000 euros. Una xifra que encara no preocupa en excés al rectorat (la pot assumir, malgrat els problemes de tresoreria). Això no obstant, sí que passen pena, i molta, pel fet que sigui una tendència a l'alça. "Encara són pocs, però la inèrcia que duim és clarament a més, perquè la situació dramàtica de les famílies no s'atura", explica un membre de l'equip de govern de la UIB.

Aquesta veu del rectorat -que manté l'anonimat a causa de la interinitat en el càrrec, després de les eleccions del 22 de maig passat- assegura que "encara més preocupant són els joves que directament no s'hi matriculen perquè creuen que no podran pagar-se la carrera".

Matrícula més cara

Els alumnes han criticat a les totes la pujada de preus de les matrícules, especialment des de l'Assemblea d'Estudiants de la UIB i col·lectius com la SEPC. Concretament, la matrícula s'ha encarit 110 i 90 euros en els darrers dos cursos, respectivament.

Malgrat tot, el rectorat ja era conscient que hi ha alumnes que no poden pagar la matrícula (siguin de nou accés o repetidors). És per això que l'equip de Montserrat Casas ha deixat preparada una partida econòmica de 100.000 euros per a beques a atorgar el curs que ve.

En principi, seran distribuïdes entre els que prèviament sol·licitin la beca del Ministeri d'Educació però n'hagin quedat exclosos. Segons dades del rectorat, cada any queden fora beca uns 500 sol·licitants. Per tant, fan comptes distribuir uns 200 euros perhom. "Aquest import, almanco, equival a la tan criticada pujada de preus que hem hagut d'aplicar els dos darrers anys", diuen.

I si se suspèn?

El cost de suspendre una assignatura no és pecatta minuta , ja que les segones i terceres matrícules són molt més cares que la primera. És a dir, que es castiga el fet de suspendre. Quan un estudiant repeteix una assignatura, li costarà el doble que el primer pic. I si torna a suspendre, la següent li sortirà el triple de car que la primera vegada.

stats