Societat 13/04/2017

Moren per meningitis dos adults d'un centre ocupacional per a discapacitats

Les dues víctimes no estaven vacunades contra el grup C. Les persones que hi han estat en contacte ja reben un tractament preventiu

Agències
2 min
El doctor Joan Guix donant explicacions dels casos de meningitis a la seu de l'Agència de Salut Pública / ACN  El doctor Joan Guix donant explicacions dels casos de meningitis a la seu de l'Agència de Salut Pública / ACN

BarcelonaDues persones adultes amb discapacitat intel·lectual i usuàries d'un centre ocupacional han mort a Barcelona afectades per meningitis. Les dues víctimes no portaven la vacuna contra el serogrup C.

Joan Caylà, del servei d'epidemiologia de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, ha subratllat que "no estaven vacunades perquè estrictament no els tocava", ja que aquesta vacunació es va introduir a Catalunya l'any 2000 i es recomana als nens de 4 mesos, 12 mesos i 12 anys.

La primera víctima mortal és un home de 39 anys que el passat 3 d'abril presentava febre i odinofàgia (dolor a la gola en empassar) i que va evolucionar cap a un xoc sèptic que li va produir la mort.

El segon cas, el d’una dona de 61 anys de Barcelona que compartia grup del centre ocupacional amb el primer afectat, es va produir el 10 d’abril. En el seu cas presentava cansament, febre i vòmits. També va evolucionar ràpidament cap a un xoc sèptic amb resultat de mort a les poques hores.

Un brot "molt desafortunat i únic

Caylà ha titllat el brot de "molt desafortunat i únic" i ha assegurat que no se n'havien produït dos casos junts en els darrers 30 anys a Barcelona. Així mateix, ha recalcat que "segurament la patologia de base de les persones afectades" hi ha afectat i ha estat "determinant" perquè "eren persones amb discapacitat amb patologies cròniques, pulmonars i cardíaques". Ha admès que no estaven vacunats perquè estrictament no els tocava. "Els adults hem d'aconseguir que els nens es vacunin de les vacunes sistemàtiques per evitar casos desgraciats com aquests de malaltia meningocòccia o evitar seqüeles de poliomielitis, que gràcies al calendari de vacunació sistemàtica ja no es veu avui en dia". En qualsevol cas, ha dit que en aquest moment no és necessari que es vacunin els adults.

"Altament improbable" que hi hagin nous casos

Més d'una vintena de persones que han estat en contacte amb els dos afectats per la malaltia ja estan rebent el tractament preventiu i se'ls oferirà també la vacunació contra el grup C. De moment s'ha administrat la quimioprofilaxis a 25 persones i faltarien cinc persones, de les quals n'hi ha quatre que seran localitzades aquest mateix dijous perquè estaven de viatge. Aquesta mesura inclou familiars, educadors i persones pròximes als afectats. En aquest context, veu "altament improbable" que hi hagin nous casos.

Preguntat per l'origen del brot, Caylà ha dit que el meningococ el pot tenir a la faringe qualsevol i si es té forma simptomàtica no afecta, però pot ser que al parlar, al tossir o al cantar es contagiï a una persona propera i aquesta pot ser que desenvolupi la infecció. "És impossible trobar el cas índex".

Sobre a quin hospital se'ls va tractar, ha dit que van ser tractats pels centres de les seves zones i no eren de Barcelona capital.

stats