Societat 21/10/2018

Dos homes morts i desenes de ferits en un salt a la tanca de Melilla

Les ONG temen que els 200 migrants que han pogut entrar siguin deportats de manera sumària

Cristina Mas
2 min
Joves subsaharians que van saltar ahir la tanca de Melilla arriben al centre d’estada temporal d’immigrants.

BarcelonaDos homes van morir ahir quan intentaven saltar la tanca de Melilla, en el segon salt col·lectiu que s’ha produït aquest any a l’enclavament espanyol del nord del Marroc. Unes 300 persones haurien participat en el salt, 200 de les quals van aconseguir entrar a la ciutat autònoma superant la doble tanca que l’envolta. Un dels morts va ser trobat al costat espanyol, amb una parada cardiorespiratòria, segons la delegació del govern de Melilla: a més, 19 dels migrants van necessitar assistència mèdica per talls i fractures causats pels filats amb ganivetes i les caigudes des de la tanca, que té sis metres d’alçària. Al costat marroquí, l’Hospital Hassani de Nador va rebre el cos sense vida d’un altre subsaharià, a més de 20 ferits, tres dels quals en estat greu, segons el portal marroquí Arrifino.net. Sis guàrdies civils van patir ferides lleus que no van requerir atenció mèdica, mentre que a l’Hospital de Nador van ser atesos dos soldats marroquins.

El salt es va produir a les 9 del matí a la zona de Los Pinos de Rostrogrodo, a la part alta de Melilla. Els migrants que van aconseguir entrar a territori espanyol van arribar fins al centre d’estada temporal de migrants (CETI) entre cants d’alegria i cridant “boza, boza!, l’expressió amb què els subsaharians celebren que han aconseguit saltar els obstacles fronterers després de mesos o anys de patiment, que es pot traduir com a “victòria” o “arribada”.

La delegada del govern de Melilla, Sabrina Moh Abdelkader, va assegurar al migdia que s’estava seguint el procediment policial ordinari, tot i que va aclarir: “És tot el que puc avançar fins ara”.

Evitar més expulsions sumàries

Les ONG que vetllen pels drets humans a la frontera s’han mobilitzat perquè els migrants no siguin expulsats de manera sumària del país, com va passar amb el grup de 116 subsaharians que a finals d’agost el govern espanyol va deportar al Marroc, en virtut d’un conveni de readmissió que Madrid i Rabat van signar el 1992 i que no s’havia aplicat mai fins aleshores.

Divendres un grup de 30 migrants que van arribar en pastera als illots de Chafarinas, de sobirania espanyola, també van ser retornats al Marroc de manera sumària. Les entitats argumenten que aquestes devolucions vulneren els drets dels migrants, ja que no se’ls garanteix una assistència jurídica en condicions per demostrar si són menors o sol·licitants d’asil que haurien de poder entrar a Espanya.

L’episodi coincideix amb la reunió d’ahir a Madrid dels ministres de l’Interior d’Espanya, Fernando Grande-Marlaska, i el Marroc, Abdelouafi Laftit, sobre control fronterer. El president espanyol, Pedro Sánchez, va reaccionar amb un tuit apostant per una “solució coordinada i europea davant el repte migratori” i va elogiar les forces de seguretat espanyoles sense pronunciar-se sobre els morts.

stats