Societat 06/12/2019

Mor Bartomeu Melià, el jesuïta mallorquí que va denunciar el genocidi aché

Era una figura molt coneguda al Paraguai, especialment en el camp de la cultura i de la docència

Ara Balears
1 min
Imatge de Bartomeu Melià.

PalmaEl jesuïta mallorquí Bartomeu Melià, defensor dels pobles indígenes del Paragual com l'aché, ha mort aquest divendres de matinada a 86 anys a la capital paraguaiana a causa d'una infecció hepàtica. Melià va denunciar el genocidi que patia el poble aché i això li va valer l'expulsió del país per la dictadura d'Alfredo Stroessner.

"El seu amor a la cultura guaraní i la defensa dels indígenes resumeixen la seva vida. Es va inserir al poble paraguaià des de la cultura guaraní", ha dit a Efe el jesuïta Milciades González, el seu assistent en els darrers anys.

Melià, que aquest dissabte haguria complit 87 anys, feia dies que estava internat a la infermeria provincial dels jesuïtes. Era una figura molt coneguda al Paraguai, especialment en el camp de la cultura i de la docència, activitat que va exercir com a professor d'Etnologia i de Cultura Guaraní a la Universitat Catòlica d'Asunción i com a president del Centre d'Estudis Antropològics d'aquesta institució.

Melià va arribar al Paraguai el 1954, any en què es va instal·lar en el poder Alfredo Stroessner, qui va sotmetre aquesta nació des de la violència i la falta de llibertats fins que va caure el 1989, a conseqüència d'un cop d'estat.

stats