Societat 26/04/2018

Només un 11% de les periodistes assumeix càrrecs directius

La directora del diari digital 'Público', Ana Pardo Vega, ha visitat Palma i ha recordat que encara hi ha molta feina a fer dins el sector dels mitjans de comunicació pel que fa al 'sostre de vidre'

Aina Riera Serra
2 min
Ana Pardo Vera

PalmaL'Institut Balear de la Dona, el Consell de Mallorca i la Universitat de les Illes Balears han organitzat una xerrada dedicada a les dones i els mitjans de comunicació en el marc del cicle 'Dones que inspiren'.

La directora del diari digital 'Público', Ana Pardo Vera, ha oferit una conferència per explicar com s'ha de rompre el sostre de vidre i dirigir un diari des de la igualtat.

La periodista d'IB3 Televisió, Victòria Morell, ha presentat la ponent i ha oferit un seguit de dades que evidencien la manca d'igualtat dins el sector. Morell ha recordat que només un 11% de les dones assumeix càrrecs directius en els mitjans de comunicació i que a la televisió autonòmica, la majoria dels càrrecs de responsabilitat són assumits per homes.

Pardo ha explicat que quan va arribar al diari, el setembre de 2016, hi va trobar veus disconformes amb el seu nomenament només pel fet de ser dona. Assegura que el primer que va fer va ser nomenar una subdirectora, Virgínia P. Alonso, qui ha descrit com la seva dona de confiança, ja que coneix molt bé els mitjans digitals i les estratègies per tirar endavant un diari.

"Un diari feminista no ho és només per tenir com a directora una dona sinó que ha d'anar amb compte amb tots els continguts que genera", ha explicat. En aquest sentit, Ana Pardo afirma que des del diari 'Público' s'han impulsat un seguit d'iniciatives per tenir cura de les qüestions de gènere: la incorporació d'una persona responsable de vetllar perquè tots els continguts produïts al diari es facin des d'una perspectiva de gènere, que a totes les seccions hi hagi igualtat de nombre d'homes i dones i que les dones puguin accedir també a càrrecs de responsabilitat.

L'exemple de la notícia de 'la Manada'

"El tribunal descarta la agresión sexual y condena por abuso a 9 años de cárcel a cada miembro de 'La Manada" és el titular del diari 'Público' arran de la publicació de la sentència dels magistrats de la secció segona de l'Audiència de Navarra.

Pardo ha explicat que el seu diari ha seguit el cas amb atenció i ha declarat que aquesta sentència és terrible, ja que "sembla que els delictes comesos contra les dones siguin delictes de segona".

Al diari 'Público' hi ha persones especialitzades en temes de gènere pel que fa a continguts, fonts i imatges, i es fa una especial incidència en els terrenys més vulnerables".

En aquest sentit, el diari ja ha posat en marxa una enquesta per demanar als lectors si consideren justa la sentència dels magistrats. A més, segons Ana Pardo, ara faran consultes als juristes i especialistes del cas i "continuarem parlant del tema del masclisme entre els jutges".

stats