Societat 26/04/2018

"El missatge que s’envia és que violar surt molt barat"

El moviment feminista denuncia que la sentència de 'la manada' respon a la lògica patriarcal

Lara Bonilla
3 min
La manifestació contra el masclisme i la violència institucional aquest divendres a Barcelona

BarcelonaIndignació social davant la sentència de 'la manada'. Els col·lectius feministes consideren que la sentència de 'la manada', que s'ha conegut aquest dijous, respon a la "lògica patriarcal" de la justícia i lamenten que el missatge que s'envia és que "violar surt molt barat", assegura Ana Isabel Bernal-Triviño, professora de comunicació de la UOC experta en gènere. Per a Júlia Vega, d'Almena Cooperativa Feminista, aquest és un exemple més de la "normalització de les agressions sexuals a les dones".

Malauradament, el moviment feminista ja s’ho temia ja que asseguren que aquesta és la “lògica jurídica” que s’aplica habitualment en els casos de delictes sexuals. “Les que treballem en temes de violència sexual contra les dones hi estem massa habituades”, deia ahir Montse Pineda, coordinadora de Creación Positiva.

Lamenten que la sentència rebaixi el delicte d'agressió sexual a abús sexual. "La mirada es posa sobre la noia i no sobre els agressors. La noia es va sotmetre perquè la submissió és una forma de protegir-te per evitar mals majors", explica Vega. "El missatge que s'envia a les dones és que si ens sotmetem la justícia ho interpretarà com que hi ha consentiment, i si ens resistim acabarem mortes", denuncia Bernal-Triviño. També asseguren que la sentència demostra el "desconeixement" del procés psicològic d'una víctima davant de la violència.

"És una lògica patriarcal. Totes les dones sabem que una situació així és intimidatòria i sembla que les dones hàgim de ser unes heroïnes que ens hem de defensar i provocar violència", lamenta Vega. Per a Bernal-Tiviño aquesta sentència marca "un abans i un després" per a qualsevol dona violada. "Si cinc homes t'acorralen en un portal i no es considera violació, què és una violació? ¿Què passarà quan les violi només un home? ¿O quan les violi la seva parella?", es pregunta la professora de la UOC experta en gènere. En aquest sentit, Pineda recorda que alguns col·lectius feministes, juristes i professores de dret penal advoquen per la derogació del delicte d’abús. “Que tot sigui agressió sexual i hi hagi l’agravant de violació perquè en la majoria de situacions d’abús -menors, dones amb discapacitat o sota els efectes de l’alcohol o les drogues- la resistència no é s activa perquè no estàs en condicions de poder dir que no, assegura”.

Segons Bernal-Triviño, el missatge que reben les víctimes és que la justícia no les empara. Montse Pineda considera que les dones ara s’ho pensaran encara més abans d’interposar una denúncia, sobretot, després del “tracte vexatori” que va rebre la víctima al jutjat. “No és sostenible per les dones”, afegeix.

El moviment 8-M i la crida a la mobilització

El moviment Me Too, les manifestacions a Espanya en contra de 'la manada', la mort de Diana Quer o les reivindicacions dels drets laborals van culminar el passat 8 de març en la primera vaga feminista de la història. Davant sentències com la d'aquest dijous, els col·lectius feministes asseguren que la resposta ha de ser encara més "activisme i lluita pels drets de les dones". "Hem de continuar manifestant-nos a Navarra i aquí, i continuar mantenint les veus de denúncia social", explica Júlia Vega, d'Almena Cooperativa Feminista. "Hem de desobeir i plantar cara a aquesta situació i a d'altres quotidianes", raona Pineda.

Per a Bernal-Triviño la sentència d'aquest dijous és la "resposta patriarcal" al moviment feminista. "Sempre passa quan hi ha un auge del moviment feminista, i aquesta és la resposta més contundent", conclou la professora.

stats