El missatge del Papa: el sistema econòmic "mata"

El pontífex proposa canvis en el papat, demana reforçar el paper de la dona a l'Església i manté la tesi contra l'avortament

El papa Francesc torna a carregar contra l'actual sistema econòmic. Ho fa en la seva primera exhortació apostòlica 'Evangelii Guadium ', la primera que ha escrit aquest pontífex després dels treballs del sínode dels bisbes que es va celebrar l'octubre passat i que s'ha fet pública aquest dimarts.

Aquests són els principals temes que aborda en aquest document:

Crítiques al sistema econòmic

En aquest document critica durament el sistema econòmic i considera que "no només és injust d'arrel sinó que mata". "De la mateixa manera que el manament de no matar posa un límit clar per assegurar el valor de la vida humana, avui hem de dir no a una economia d'exclusió i de desigualtat. Aquesta economia mata", diu Bergoglio en el document. El Papa lamenta que "no sigui notícia que un ancià mori de fred al carrer i en canvi sí que ho sigui una caiguda de dos punts de la borsa", i assegura que vivim "en la idolatria del diner". Per això, el pontífex reclama "una reforma financera que no ignori l'ètica".

L'avortament, sense canvis

El Papa tanca la porta a un canvi de la postura de l'Església sobre l'avortament. "No és progressista pretendre resoldre els problemes eliminant una vida humana", diu el Papa, tot i que reconeix que "hem fet poc per acompanyar les dones que es troben en situacions molt dures, en què l'avortament se'ls presenta com una solució ràpida per a les seves profundes angoixes, especialment quan la vida que creix dins d'elles és fruit d'una violació o en un context d'extrema pobresa".

Més presència de les dones

El papa Bergoglio ja ho ha dit en més d'una ocasió: vol que les dones estiguin més presents a l'Església. I ho torna a dir a l'exhortació apostòlica dient que les dones "han de tenir més espai i una presència més incisiva", tot i que tanca la porta a qualsevol possibilitat de sacerdoci. "L'Església reconeix la indispensable aportació de la dona a la societat", diu el pontífex, i recorda que "el geni femení és necessari en totes les expressions de la vida social, i per això s'ha de garantir la presència de dones també en l'àmbit laboral i en els llocs de presa de decisions importants, tant en l'Església com en les estructures socials".

Canvis en el papat

El Papa també apunta que s'hauria de pensar en "una conversió del papat" perquè el ministeri "es torni més fidel al sentit que Jesucrist va voler donar-li i a les necessitats actuals d'evangelització". Bergoglio critica d'altra banda la centralització de l'Església, que diu que "complica la vida i la seva dinàmica missionera". El Papa parla d'una reforma de les estructures eclesials i diu que ha d'aconseguir que "totes es tornin més missioneres, que col·loqui els pastors en constant actitud de sortida", i invita a recuperar "la frescor original de l'Evangeli".EDICIÓ PAPER 19/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF