TRADICIÓ
Societat 29/09/2018

Milers de persones sopen a la fresca a Binissalem

La 54a Festa del Vermar conclou aquest cap de setmana amb la desfilada de carrosses, la fira, la gran revetlla i una ballada popular

Constança Amengual
3 min
01. Veïns participen en el sopar a la fresca de divendres). 02. Participants durant el XX concurs de trepitjar raïm d’enguany.

PalmaS’acaba la collita i arriba la cita més esperada de l’any per a tots els binissalemers, la Festa del Vermar. És el darrer esglai dels mesos d’intensa feina per a aquells que es dediquen a la vinya. Des del 13 de setembre i fins aquest diumenge, Binissalem s’ha tenyit de roig i s’ha perfumat de vi per olorar a una de les ocupacions que més l’identifica.

Ahir es va celebrar el multitudinari sopar a la fresca, en el qual els xeremiers s’encarregaren d’entretenir la vetllada. A aquests els seguí un correfoc a càrrec de Sa Fil·loxera de l’Infern i amb la participació d’Els Dimonis de Vergueta’, la colla de Sant Jordi.

El dissabte començarà amb la desfilada de carrosses, acompanyades també pels xeremiers i per l’Associació de la Tercera Edat. La novetat d’enguany és que s’ha limitat la mida de les carrosses a 14 metres de llargària. Un jurat valorarà les millors i repartirà tres premis a la més tradicional, de 100 a 700 euros; dos a la més original, de 300 a 600 euros, i dos guardons a les millors carrosses infantils, de 150 a 300 euros.

La jornada continuarà amb la XV Fira del Vi durant el capvespre i acabarà amb la gran revetlla, amb l’actuació de Dos Pájaros a Tiro, Tomeu Penya, Geminis i Onion Rabbit. El darrer dia, diumenge, estarà marcat per la recepció de les autoritats, la missa solemne, la fira del vi de nou i una ballada popular que farà la cloenda.

Activitats per a tothom

L’esdeveniment no és exclusiu dels pagesos. Com és característic de tota festa popular, el conjunt de veïns s’hi involucra per complet, esprement les dues setmanes en les quals es retrobaran amb les seves arrels i tradicions. La festa ha anat evolucionant i creixent fins a reunir, avui dia, un immens programa de gran varietat que inclou des de sopars i tasts fins a carrosses, concerts, concursos i exposicions. Hi ha actes per a tots els gustos.

A més dels actes del darrer cap de setmana, des del dia 13 i al llarg durant 18 dies hi ha hagut altres activitats igualment destacades i conegudes, com, per exemple, el 20è Concurs de Trepitjar Raïm. En l’edició d’enguany, en la qual s’han trepitjat fins a 1.590 kg de raïm manto negre, s’ha aconseguit el rècord de participació, segons han informat des de l’organització. Fins a 240 trepitjadors, 107 nins i homes i 133 nines i dones, hi han participat. El concurs està organitzat en diferents modalitats, amb 20 grups de 6, 7 i 8 anys, 20 de 9 a 15 anys i 20 grups de més grans de 16 anys.

Igual de significativa va ser la 37a Festa de Fideus de Vermar, que va tenir lloc dijous passat. El plat únic prové d’una antiga recepta local elaborada a partir de les diferents parts del xot i, per la seva especial elaboració, està molt cotitzat al municipi, que estima la seva gastronomia tant com aquesta celebració. “És una festa del poble que, si no existís, s’hauria d’inventar”, explica el batle de Binissalem, Víctor Martí, qui agraeix l’enorme treball de les més de trenta associacions i de voluntaris que col·laboren.

“La Festa del Vermar defineix el caràcter binissalemer i explica qui som com a persones, com a identitat i com a poble”, continua. A més, remarca que és una expressió del pes de la verema en aquesta zona i del món del vi, que és un gran motor econòmic per al municipi, que ja té 13 cellers diferents.

Martí també destaca que la festa reflecteix “el sacrifici i la constància de la feina dels nostres avantpassats i de la feina d’avui, ja que actualment es dediquen grans esforços a millorar les tècniques d’elaboració i a estudiar l’analogia del raïm” i detalla que en l’elaboració del vi de Binissalem hi són determinats tres factors: el clima, la terra i la varietat autòctona.

Afirma que els terrenys de la zona poden resultar difícils de cultivar i que, malgrat això, el preu és molt ajustat a la qualitat: “El nostre producte no enveja res a la resta. És un vi respectat, no només a Mallorca sinó també a escala estatal i mundial”, conclou.

La 54a edició és especial per un motiu: fa 50 anys que Josep Maria Llompart protagonitzà el pregó i enguany, a proposta de l’OCB Binissalem per a l’any Llompart, s’ha rellegit el seu discurs, que fins ara estava desaparegut.

stats