Societat 23/09/2021

Milers de famílies exigeixen retirar la mascareta als patis i March respon que la mesura és "prudent"

El moviment 'Mascareta al pati no' ha aconseguit més de 4.000 signatures en quatre dies

ARA Balears
2 min
Una escola de Mallorca el primer dia del curs 2021-22.

PalmaMilers de famílies de les Illes Balears exigeixen al Govern que retiri l'obligació de dur mascaretes en activitats a l'aire lliure a les escoles: al pati, fent educació física i durant les excursions. El moviment, anomenat 'Mascareta al pati no', ha recollit més de 4.000 signatures de famílies en quatre dies.

En un comunicat, recorden que l'Organització Mundial de la Salut afirma que "no és recomanable que els nins duguin la mascareta mentre practiquen esport o activitats físiques, com córrer, botar o jugar al pati, perquè els afecta a la respiració". En aquest sentit, les famílies "no entenen" per què s'obliga a dur mascareta en aquestes circumstàncies quan, "segons les societats científiques, no es produeixen pràcticament contagis a l'exterior".

En aquesta línia, consideren que el protocol que s'estableix als centres educatius no és coherent amb la normativa a la resta dels espais exteriors públics, on ja fa mesos que no és obligatori dur mascareta. "Els nins i nines el capvespre es poden mesclar per fer activitats extraescolars, jugar a places, parcs, carrers, platges, sense mascaretes, fins i tot es permet celebrar aniversaris en llocs tancats", remarquen.

Així mateix, defensen que "no és coherent" que a les Balears, amb un 80% de població immunitzada, "no es puguin llevar les mascaretes a l'exterior de les escoles" com passa a altres països com el Regne Unit, Irlanda, Dinamarca, Holanda, Bèlgica, Suïssa, Noruega o Suècia. En aquests països "els nins i nines van a escola sense mascaretes i les dades evidencien que no hi ha més transmissió", apunten.

El conseller d'Educació, Martí March, s'ha referit a aquesta demanda en roda de premsa i ha assegurat que, per ara, el protocol continuarà tal com està perquè la mesura "és prudent". A més, ha dit que "només fa dues setmanes que ha començat el curs" i hauran d'avaluar quina és la incidència del virus als centres i com hi impacta la variant Delta. Malgrat tot, el conseller s'ha obert a revisar els protocols en funció de l'evolució de la pandèmia al llarg del curs.

stats