La crisi migratòria pren nom i cos en la presentació d’'Egeu endins' a Can Balaguer

L'autor del llibre, Biel Simonet, i el cooperant d'Oper Arms, Rubén Lago, han reflexionat sobre la problemàtica que viuen milers de persones al Mediterrani

"Posar noms a la vida dels migrants i no només pensar amb ells com xifres, permet remoure moltes consciències", ha assegurat el cooperant Rubén Lago de l'ONG Open Arms, dedicada a salvar la vida de persones que tracten de creuar el mar Mediterrani per fugir de la fam, la misèria i la guerra. D'altra banda, l'autor del llibre 'Egeu endins', Biel Simonet, ha explicat que "si els protagonistes del relat tenen esperances, els lectors sentiran el mateix". Tots dos han reflexionat sobre la problemàtica que viuen milers de persones i que han qualificat de "drama humanitari" i una "vergonya" que no s'està tractant amb justícia. De fet, Lago ha confesat haver perdut l’esperança en els govern europeus i l’Estat, però confia en què la solució "està en l’acció local”. 

La presentació s'ha fet a Can Balaguer, i l'ha moderat la periodista Neus Suñer. A més, la Coordinadora de Cultura a l'Ajuntament de Palma, Francesca Niell, ha dit que el llibre està escrit de manera planera, però les històries "són molt profundes". L'autor del llibre, qui també és professor de secundària a Marratxí, ha comentat que si tots els instituts de Mallorca dedicassin un dia o dos a la setmana a tenir un espai per poder parlar d'aquesta problemàtica, "tindríem generacions de nins i nines conscients del que passa al món". Així i tot, Lago també ha volgut recordar que, tot i viure en una societat que conviu amb aquest drama tan proper, no es pot culpar a un treballador que no arriba a final de mes. Però s'han assenyalar els polítics que van poder fer alguna cosa des de la seva posició i van decidir no fer-ho, com Angela Merkel, segons ha dit el cooperant.

'Egeu Endins', conta la història d'Hala i el seu pare, dos refugiats sirians que abandonen casa seva cercant, simplement, continuar amb vida. La il·lustradora Yolanda León, explica la història amb colors, participant amb 11 dibuixos. A més a més, part de la recaptació del llibre es donarà a l'ONG Open Arms. L'acte es realitza dins el marc de Cançons de la Mediterrània, un festival que situa Palma en el centre de la Mediterrània a través de la música i de la cultura.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF