Societat 19/02/2015

Què pot fer per tu una migdiada de 30 minuts?

Un nou estudi, liderat per científics de la Sorbona, conclou que una migdiada breu ajuda a recuperar el nivell normal d'hormones i proteïnes

Ara
2 min
La  migdiada ajuda el cos a recuperar els sistemes necessaris per una correcta activitat neurològica, endocrina i immunològica

BarcelonaTot i la seva mala reputació popular, associada com està a cultures on el plaer sembla més important que treballar, és un fet comprovable que la migdiada és una pràctica molt saludable. Això ja se sabia. Però ara un nou estudi liderat per investigadors de la universitat parisenca de la Sorbona ha concretat com beneficia la migdiada la nostra salut. La resposta és que ajuda a recuperar el nivell normal de les hormones i proteïnes implicades en funcions corporals importants.

L'estudi és molt reduït pel que fa als participants (només 11), però els seus autors es mostren convençuts que els resultats són extrapolables al conjunt de la població. Aquests onze homes, sans i joves, van dormir només dues hores a la nit. L'endemà, presentaven un nivell molt elevat de noradrenalina. El resultat: un augment del ritme cardíac, la tensió arterial i la glucosa, un còctel que es posa en marxa en situacions d'estrès i que resulta especialment perillós. A més, presentaven un nivell molt baix de la interleucina 6, una proteïna encarregada de lluitar contra els virus.

Ara bé, després d'una breu migdiada –de 30 minuts– tant els nivells de l'hormona com els de la proteïna havien tornat a la normalitat en tots els participants en l'estudi. La conclusió de l'equip de científics, publicada al 'Journal of Clinical Endocronology & Metabolism', és clara: la migdiada ajuda el cos a recuperar els sistemes necessaris per a una correcta activitat neurològica, endocrina i immunològica.

Dormir poc incrementa els riscos de tenir obesitat, diabetis, hipertensió i depressió. A més, les persones que dormen poc són menys productives a la feina i tenen més possibilitats de patir accidents. Malgrat tot, un percentatge important de la població dorm menys hores de les necessàries, com a conseqüència del model de vida o a vegades per problemes físics. És aquest segment el que es podria beneficiar dels efectes restauradors d'una migdiada, conclou l'estudi, que apunta en concret a les bondats que dormir a la tarda té per als treballadors nocturns.

stats