Societat 04/05/2020

La crisi del covid-19 fa que els metges autònoms es replantegin el model de la sanitat privada

La Unió Mèdica Professional (Unipromel) reclama que les asseguradores deixin d'"intermediar" entre els professionals i els pacients

Kike Oñate
3 min
Una consulta d'un centre d'atenció primària buida.

PalmaLa crisi del coronavirus també està afectant greument la sanitat privada espanyola i la Unió Mèdica Professional (Unipromel), una entitat d'àmbit estatal que agrupa els metges autònoms, reivindica un canvi de model. Demanen que no siguin les asseguradores, com ara Adeslas, Asisa i Sanitas –entre moltes altres–, les que fixin els preus de les consultes i que deixin d'"intermediar" entre els metges i els pacients com han fet durant les darreres dècades. "A la resta d'Europa es paga directament al metge i l'asseguradora reemborsa l'import al pacient", assegura el president d'Unipromel, el doctor Ignacio Guerrero, i afegeix que les companyies "només haurien d'assegurar el risc del client, res més".

L'activitat dels metges autònoms que treballen en clíniques, consultes o centres hospitalaris privats de les Illes s'ha reduït fins a menys del 10% durant l'estat d'alarma. Els pacients resten confinats i només s'atenen algunes consultes d'urgència o es fan seguiments postoperatoris, segons explica el vocal de metges en exercici lliure del Col·legi de Metges de les Balears, Alfonso Bonilla. Dels professionals col·legiats, 2.552 treballen en el sector públic; 1.500, a la privada, i 1.289 fan feina en ambdós sectors.

Com que han de mantenir el servei malgrat l'estat d'alarma, la despesa per pagar materials i personal es manté igual tot i no rebre visites. Segons indiquen Guerrero i Bonilla, les asseguradores mèdiques no estan pagant els metges autònoms que formen part dels seus quadres mèdics perquè no atenen pacients. En canvi, critiquen que continuïn cobrant les pòlisses dels clients. "Durant el confinament les asseguradores han estalviat despeses", comenta Guerrero, i afegeix que ara que els metges autònoms no cobren "hem tocat fons".

El president d'Unipromel diu que les asseguradores podrien haver deixat de cobrar durant el temps de l'estat d'alarma o fer alguna oferta diferent, però que "no han fet ni això", diu, i afegeix que aquestes companyies "no estan dirigides per metges". Guerrero lamenta que els metges autònoms de la sanitat privada no puguin exercir el seu ofici de manera "lliure" i "independent" malgrat "assumir totes les despeses". El president assegura que l'entitat que representa està a favor de la sanitat pública, i que la privada no ha de tenir "intermediaris".

Bonilla adverteix que molts metges autònoms podrien tancar perquè les mesures que caldrà implementar per evitar contagis de covid-19 durant les consultes farà que "no surti a compte" perquè la despesa serà "molt gran" i "les asseguradores no cobriran la compra del material de protecció".

La resposta econòmica de les asseguradores

Fonts de la patronal de les asseguradores espanyoles, Unespa, expliquen a l'ARA Balears que les companyies mèdiques que formen part de l'associació ofereixen diversos serveis, quadres mèdics i ofertes. Per això, indiquen, cadascuna té la seva pròpia política. La patronal, però, recorda que un centenar d'entitats associades han aportat 37 milions d'euros per fer un fons "solidari" que es destinarà a una assegurança de vida i un subsidi per hospitalització que beneficiarà uns 700.000 sanitaris.

En aquest sentit, fonts de Mapfre comenten que la companyia ha aportat sis milions a aquest fons conjunt i que, d'altra banda, han destinat 24 milions d'euros a ajudar els proveïdors –entre els quals hi ha metges autònoms– que han hagut de paralitzar la seva activitat per l'estat d'alarma.

Fonts de SegurCaixa Adeslas, una de les asseguradores més importants de l'Estat, expliquen que han creat un fons de suport de 160 milions d'euros per facilitar la liquiditat als metges autònoms que formen part del seu quadre mèdic i els prestadors hospitalaris afectats per la crisi del covid-19. Admeten, a més, que la reducció de l'activitat durant l'estat d'alarma ha implicat que hagin de patir un "impacte financer" que la companyia vol minvar.

Les mateixes fonts consultades diuen que la mesura permetrà atendre de manera individualitzada les necessitats de cada professional i que iniciaran actuacions per facilitar la continuïtat dels professionals i els centres sanitaris per permetre la recuperació de l'activitat. Aquest diari ha intentat contactar sense èxit amb Sanitas.

stats