Societat 22/05/2020

Les mesures contra el covid-19 també perjudiquen el medi

Els guants i les mascaretes s’acumulen als carrers dels municipis de Mallorca i els ajuntaments volen evitar-ho

Kike Oñate
3 min
Les mesures contra el covid-19 també perjudiquen el medi

PalmaEl confinament, a més provocar una greu crisi socioeconòmica, ha implicat beneficis ambientals. Durant la primera quinzena d’abril, la qualitat de l’aire balear va millorar fins al punt de ser considerada “excel·lent”, segons un informe del Govern. En canvi, les mesures per evitar nous contagis, com ara l’ús de mascaretes, guants de làtex i, especialment, els de plàstic que es donen a comerços i benzineries, ja són una nova amenaça per al medi.

En alguns casos surten volant de les papereres i, en altres ocasions, els mateixos ciutadans els llencen en terra. Alguns dels ajuntaments més poblats de Mallorca, com Manacor, Felanitx, Calvià, Marratxí i Inca, volen evitar aquest problema fent campanyes de conscienciació o, fins i tot, proposant una modificació de l’ordenança municipal de neteja, com ja ha fet l’equip de govern del Consistori inquer.

La regidora de Serveis i Espais Públics d’Inca, María del Carmen Oses, explica que molts guants de plàstic han acabat al clavegueram de la ciutat i que, malgrat que els darrers embossos de la xarxa no han estat produïts per aquest motiu, sí que n’hi han trobat. “Proposam que els locals controlin molt més que els clients tirin els guants a les papereres del comerç perquè es faci un tractament adequat dels residus”, comenta la regidora, qui afegeix que és necessari que totes les papereres tinguin tapes perquè els plàstics no surtin volant. Oses també diu que pretenen fer una campanya de conscienciació sobre l’ús i el reciclatge de les mascaretes i els guants. La modificació, a més, inclouria mesures per reduir l’impacte de l’orina dels cans.

En la mateixa línia, el regidor de Medi Ambient de Manacor, Sebastià Llodrà, comenta que el consum de mascaretes i guants al municipi s’ha accentuat durant el confinament i que també se n’han vist molts en terra. “Vàrem habilitar un cartell que vàrem enviar a més de 600 comerços i grans empreses”, afirma Llodrà. També creu que s’està fent un mal ús dels guants i que donen una falsa sensació de protecció. Per això, diu, el Consistori s’ha posat en contacte amb l’Hospital de Manacor perquè aconselli sobre l’ús correcte dels materials de protecció.

L’Ajuntament de Felanitx va fer una crida a la responsabilitat a l’inici del confinament per evitar que es llençassin guants de plàstic en sortir del supermercat i fonts del Consistori diuen que ara la situació està “més controlada”. En cap moment, però, hi ha arribat a haver embossos al clavegueram per aquest motiu, explica el regidor de Medi Ambient, Miquel Lluís Mestre. Així i tot, sí que es poden trobar guants i mascaretes als carrers, i si la cosa empitjora, no descarten fer més campanyes de conscienciació i estudiar altres mesures.

A Calvià, de moment, la problemàtica tampoc no ha afectat el clavegueram, però fonts de l’Ajuntament afirmen que sí que han trobat carrers amb força guants de plàstic. Per això fan campanyes de conscienciació a través de la ràdio pública, les xarxes socials i l’empresa municipal de neteja Calvià 2000. A Marratxí la situació ha estat ben igual i varen haver de reforçar la neteja davant els supermercats.

Augmenten els residus infecciosos

L’increment de l’activitat sanitària durant l’estat d’alarma ha implicat que els residus sanitaris, com ara mascaretes i xeringues -entre molts altres-, considerats com a infecciosos, s’hagin triplicat a Mallorca. A l’abril varen arribar 126,9 tones d’aquests residus a Tirme, que és l’empresa concessionària del Consell de Mallorca que s’encarrega de tractar-los i cremar-los després que hagin passat un procés de desinfecció. El mateix mes de l’any passat, en canvi, només se’n varen tractar 40,6 tones, segons dades del Departament de Medi Ambient de la institució insular.

Pel que fa als residus no considerats infecciosos, es varen reduir, i passaren de 176,4 tones a l’abril del 2019 a 119,1 el mateix mes d’enguany. Segons fonts de Tirme, el descens es deu que durant la pandèmia del covid-19 els residus no infecciosos han “migrat” al grup dels que sí que ho són. En tot cas, l’elevada temperatura a la qual es cremen assegura la completa destrucció de qualsevol patogen, inclòs el coronavirus.

stats